Casa B

Autor(i):
Sergiu Petrea, Sabrina Ene-Butnariu, Dan Roșu, Diana Fusea, Cristina Pintilie, Sebastian Ș. Apostol, Tania Băncilă
Biroul:
TECTO Arhitectura
Colaboratori:
Constructor: Euroconex
Structură: Namazu Consulting, Saco Construct
Instalații: Ace Tech Consulting, Smart Design Instalatii,
Proiectare fațade: Toni Trading
Documentații Urbanism: Point Zero
Certificat energetic: ing. Mihaela Muscoiu
Fotograf: Sabin Prodan
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+1 / Sd: 269 m2 / Su: 192 m2 / POT: 44 / CUT: 0.90

Comentariul autorului:

Într-un cartier bucureștean cu istorie, încercat atât de demolările din anii 1980 cât și de unele intervenții contemporane lipsite de simț estetic și arhitectural, și-a făcut loc Casa B, pe o parcelă de mici dimensiuni, cu acces la două străzi, în imediata vecinătate a Pieței Alba Iulia.
Provocarea proiectului a fost să conformăm o casă performantă din punct de vedere energetic, dotată cu instalații premium care să asigure un confort sporit al locuirii. Instalațiile au un rol important în sporirea gradului de eficiență energetică a clădirii, fiind propus un ansamblu cu puțuri forate, pompă de căldură și sisteme de stocare pentru încălzire/răcire. În plus, pentru tot ansamblul este propus un sistem de ventilare descentralizată cu recuperare de căldură cu aport de aer proaspăt.
De asemenea, nivelul de termoizolare al casei este unul premium, pornind de la plăcile ecologice de sticlă celulară și a pietrișului de sticlă spongioasă de la nivelul fundațiilor și a subsolului, continuând cu vata minerală bazaltică de la nivelul fațadelor și terminând cu vata minerală de sticlă și a plăcilor termoizolante fibro-lemnoase de la nivelul mansardei, unde au fost izolați inclusiv căpriorii, interior și exterior.
Confortul termic este asigurat prin tavane radiante pentru răcire și pardoseală radiantă pentru încălzire, precum și de sticla cu control solar, componentă a tuturor suprafețelor vitrate. În plus, pentru producerea curentului electric sunt prevăzute panouri fotovoltaice la nivelul învelitorii.
Configurarea spațială și volumetrică a locuinței a trebuit să țină cont atât de constrângerile urbanistice ale zonei, cât și de modul în care au fost edificate construcțiile pe unele vecinătăți, raportate la parcelarul existent. Un aspect important l-a constituit și racordarea la regimul de înălțime al caselor vecine de la stradă, propunând cornișe la înălțimi diferite, precum și grija de a nu umbri vecinătățile și de a propune un raport plin/gol al fațadelor care să se încadreze în specificul zonei.
Fibrocimentul - finisajul exterior al fațadelor - este dispus într-o stereotomie și o cromatică ce continuă într-o notă contemporană atât apareiajul de cărămidă cât și aspectul betonului periat în crud, folosite ca elemente decorative la nivelul soclului și/sau a parterului multor case din zonă, construite în prima parte a secolului al XX-lea.