Comentariul autorului:
Casa Ceahlău este construită într-un cartier rezidențial din Cluj în apropierea Grădinii botanice. Specificul zonei este de case izolate de diferite facturi, iar această nouă intervenție își propune să completeze strada cu o clădire cu caracter, care să nu fie anonimă dar nici ieșită din contextul urban. Provocarea a fost aceea de a oferi aceleași condiții de locuit, suprafețe generoase și amenajări contemporane pentru două familii, dar de a evita crearea unei imagini în oglinda a celor două case. Alegerea materialelor (tencuială gri și cărămidă aparentă), deschiderile mari și acoperișul terasă urmăresc să ofere casei un aspect atemporal. La nivel de finisaje cele două case au personalitate diferită, una are mai multă cărămidă, cealaltă mai mult gri, dar împreună se compun în esență într-un singur volum cu o compoziție echilibrată.
Conceputul volumetric se bazează pe oferirea unei imagini unitare spre stradă a celor două case care conviețuiesc pe aceeași parcelă. Dacă la stradă este un volum compact, în spate acesta se fragmentează, zona de terase fiind astfel orientată și decalată încât să ofere un spațiu privat fiecărei case. Un lucru important a fost de a oferi intimitate fiecăruia fără să fie nevoie de garduri ci mai degrabă retragerile volumetrice sau poziționarea ferestrelor astfel încat să nu se deranjeze unul pe altul. Fiecare locuință se bucură de orientare, deschidere spre gradină, fiecare cameră primește lumina naturală, spațiile din mijloc fiind dispuse în jurul unei mici curți interioare. La nivelul parterului am introdus retrageri oblice care ajută și la dinamizarea volumetriei dar și a spațiului interior. Fațada din cărămidă, are diferite modalități de dispunere, sunt zone unde cărămida este în relief și zone de trafor.
În interior, cele două case au diferențe majore în felul de dispunere a spațiilor și în atmosfera creată. Casa A este dominată de spații mai alungite, dreptunghiulare și un aer ușor industrial, cu mobilier de metal, finisaje cu geometrii mai riguroase, unghiuri mai ascuțite. Placajul de cărămidă de pe fațadă intră și în interior pe unul dintre pereți, iar de-a lungul holurilor ferestrele sunt dublate de un trafor. Casa B este ușor mai compactă cu spații confortabile, cu mai mult lemn, forme ușor curbate. Baia principală este împărțită în două zone, una dintre ele fiind ocupată de un duș adânc, cu un perete curb finisat cu faianță glazurată, de culoare verde închis.