Locuință unifamilială

Autor(i):
arh. Cristina Matei
arh. Mihai Crețu
Colaboratori:
Ing. Brad Adrian
Ing. Căcioianu Vasile
Localizare:
România, jud. Constanța, Constanța
Parametri:
RH: P+2 / Sd: 269 m2 / Su: 187 m2 / POT: 45 / CUT: 1.00 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Locuință unifamilială
Amplasament: Mun. Constanța, Str. Plantelor, Nr. 14
A/teren = 267 mp A/desfășurată = 269,50 mp
A/utilă = 187,15 mp A/construită = 120,10 mp

Într-un oraș în care prețul terenului ajunge să fie mare raportat la valoarea de investiție a construcției ce se poate edifica pe respectivul teren, orice metru pătrat trebuie valorificat. Cerințele și nevoile beneficiarilor, durata de execuție rapidă, reglementările urbanistice, vecinătățile, condițiile geotehnice și criteriile economice au atins limita maximă a posibilităților de rezolvare.
Terenul este situat în municipiul Constanța, într-o zonă rezidențială, liniștită a orașului. Casa se contorsionează pe un teren cu o formă neregulată și dificilă, relativ plat, un lot rezultat din diverse dezmembrări.
Aspectul exterior
Cărămida aparentă îmbracă toată casa, mai puțin gangul care s-a dorit a fi un spațiu de tranziție dintre interior și exterior, zona privată și zona deschisă către stradă. Accesoriile casei sunt alcătuite din diverse piese metalice: balustrade, jaluzele exterioare glisante, burlane, glafuri, balconul și împrejmuirea către stradă.
Spațiul interior
Pentru rezolvarea spațiului interior s-a optat pentru eficientizarea și minimizarea circulațiilor interioare, crearea unei senzații de spațialitate, de open-space cu o zonă de zi cu înălțime variabilă (max. 9,10 m), păstrarea materialelor în formă brută: metal, beton lăsat aparent, lemn, păstrarea la vedere a structurii metalice în interior.
Scara interioară a fost integrată în spațiul de zi, plasată într-o poziție centrală ce nu ocupă o suprafață prea mare în raport cu aria totală a clădirii, doar primul pachet de trepte ocupă spațiu din amprenta clădirii, dar și acest spațiu poate fi folosit pentru o eventuală depozitare. Scara interioară s-a dorit a fi un obiect sculptural, de sine stătător, ce plutește peste living, podestele intermediare constituind balcoane interioare peste zona de zi.
Metalul ne-a dat posibilitatea de a avea o grosime infimă a treptelor scării, de 4-6 mm.
Pentru economia de spațiu pereți exteriori au grosime 30 cm, fără a face rabat la anvelopa termică a clădirii, iar pereții interiori sunt realizați din panouri de sticlă și compartimentări interioare din mobilier fix.
Structura de rezistență este din cadre din metal (profile HEA).
Descriere funcțională
Parterul cuprinde holul de acces principal, un grup sanitar, bucătăria și loc de luat masa, camera de hobby și zona de zi cu scara. Tot la nivelul parterului dar separat se află zona tehnică și spălătoria și locul de parcare în gang.
La nivelul etajului 1 - zona de noapte constituită din: dormitorul părinților cu balcon către curtea din spate și baia proprie, dormitoarele copiilor și baia acestora și o cameră de dressing.
Etaj 2 - spațiu multifuncțional, zona de sport, depozitare și terasa parțial circulabilă.