Spații sigure 2(m)-020

Autor(i):
Raluca Buzdugan, Yvonne Toader, Lawrence S. Ng, Cerasella Crăciun, Gaby Schwartz, Alexandru Cherteș, Mihnea Buzdugan, Dan T. Simionescu, Maya Simionescu, Arina Cadariu, Vlad Simionescu
Colaboratori:
Editor și coordonator volum: Raluca Buzdugan
Coperta: Yvonne Toader
Grafică și tehnoredactare: Raluca Buzdugan
Traduceri din limba engleză: Avalon, Vlad Simionescu, Yvonne Toader
Volumul a apărut cu sprijinul firmei "Vlad Simionescu & Asociații, Arhitecți"
Localizare:
România

Comentariul autorului:

”Spații Sigure 2(m)-2020” este un proiect multidisciplinar în care au fost studiate și dezvoltate metode de îmbunătătire prin design a siguranţei sănătăţii utilizatorilor clădirilor de birouri și de învătămant, pe durata epidemiilor virale, precum Covid-19 și gripă. Acest proiect a fost lansat din necesitatea înțelegerii în detaliu a vulnerabilităților clădirilor în fața epidemiilor virale și a modului în care acestea pot fi contracarate. Colectivul de autori, condus de Dr. Arh. Raluca Buzdugan este format din arhitecți, oameni de știință, medici, ingineri, inventatori și experți în igienă care au lucrat împreună pentru a dezvolta strategii pentru spații sigure.

Cartea prezintă strategii salutogene pentru (re)amenajarea și adaptarea birourilor și a școlilor la noua situație socială și sanitară declanșată de pandemia de Covid-19. Soluțiile propuse acoperă un spectru larg, de la soluții tehnice de tipul folosirii luminii germicide, la strategii salutogene de reducere a stresului. Primele omoară agenții patogeni, ultimele ne mențin în formă bună, să putem lupta mai ușor cu infecțiile. Recomandările și propunerile noastre sunt aplicabile atât construcțiilor existente, cât și celor viitoare.

Volumul se adresează în special arhitecților, dar conține informații relevante pentru toți cei interesați de felul în care clădirile ne pot menține sau pune în pericol sănătatea.
Implementarea unor măsuri este critica în limitarea transmisiei virusurilor iar corelarea conceptelor arhitecturale cu cele de instalații și a principiilor moderne de sănătate publică este o prioritate pentru arhitecți, avănd efecte majore în sănătatea utilizatorilor produsului de arhitectură.

Volumul Spații Sigure 2(m)-020 analizează pe larg felul în care diferite țări au abordat pandemia și informațiile de bază medicale referitoare la COVID-19 și prezintă strategii salutogene pentru (re)amenajarea și adaptarea birourilor și a școlilor la noua situație socială și sanitară.

Volumul poate fi consultat integral gratuit aici:
http://www.vsa.ro/PDF-Flip/index.html