Penthouse cu gradină

Autor(i):
arh. Oana Postelnicu, arh. George Postelnicu
Biroul:
Melon Design Studio
Colaboratori:
arh. Sergiu Leucă
Fotografii: arh. George Postelnicu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Penthouse cu gradină

Proiectul analizează multiplele conexiuni ce pot apărea in modul de locuire "la bloc", între spaţiul interior si cel exterior (terasele si acoperișul) amenajat sub forma unor grădini exterioare. Toate spaţiile locuinței se deschid spre terasele mărginite de ecranul vegetal susținut de pergolele orizontale și de traforul de lemn.
Spaţiile interioare sunt întotdeauna protejate de terasele "verzi" ce înconjoară apartamentul. Astfel, teasele gradină devin o extensie a spațiului interior, penthouse-ul având atât perimetral cât și deasupra o gradină plantată cu copaci crescuți, iarba, vegetație înaltă. Toate aceste generoase spaţii exterioare amenajate cu vegetație crează atât intimitate fata de vecinătăți cât și un microclimat plăcut. Exteriorul participă permanent la arhitectura interiorului, devenind un element important de mobilare al spațiului interior.

Parcurgerea spațiului oferă succesiuni de planuri diferite în care se suprapun elemente naturale și construite. Fluiditatea spaţiilor interioare a fost urmărită prin axele de vizibilitate ce străbat cate doua sau trei funcțiuni diferite, întotdeauna având cap de perspectiva terasele gradină. Proporțiile spaţiilor și finisajele sunt îmbogăţite de lumina naturala ce pune în valoare locuința pe tot parcursul zilei. Percepția zonei de zi este accentuata de vitrajele generoase care pot fi percepute pe toate direcțiile, având pe terasa dinspre est scara metalica ce conduce către gradina de deasupra. Spaţiile ample pot fi delimitate prin uși glisante ascunse în geometria pereților.

Culoarea albă a pereților devine cadrul neutru ce evidențiază geometria rectangulară, detaliile de racordare ale planurilor și materialele expuse ale spaţiilor: lemn, metal, beton aparent.

Mobilierul a fost ales în linii simple și tonuri neutre ce complementeaza textura naturală a lemnului. În aceeași idee pereții placați cu lemn, ușile glisante din lemn, cele din sticla de mari dimensiuni și mobilierul băii master și al bucătăriei au fost proiectate minimalist cu detalieri ce ascund zonele funcționale și personalizează spațiul.

Gradina de deasupra penthouse-ului este pentru locatari spațiul verde privat atât de necesar locuirii urbane. Accesul către gradină se face de pe terasa de est. O panglică spiralata de metal negru se naște dintr-o "cutie de lemn" evadând către gradina. Terasa gradină fost proiectata cu grija obținerii unui spaţiu util, zonificat, eliberat de neplăcerile unor ieșiri tehnice ale instalațiilor. Copaci, stuf, iarbă înaltă, tufe de lavandă, plante cățărătoare, fiecare și-a găsit locul potrivit în amenajarea grădinii. Zona centrala este susținută de un acoperiș / pergola ce adăpostește locurile de stat.