Pavilion de ski

Autor(i):
Arhitectură: Mihai Bușe, Márton Tövissi
Arhitectură de interior: Emőke Forró
Structură: László Timár
Instalații sanitare: Sándor Ravasz
Instalații electrice și termice: Attila Gáll
Constructor: Impex Aurora
Biroul:
A-Platz Arhitectura
Localizare:
România, jud. Harghita, Ciceu
Parametri:
RH: Parter / Sd: 155 m2 / Su: 56 m2 / POT: 14 / CUT: 0.13 / Cost: 600 €/m2

Comentariul autorului:

Situat la 10 km de Miercurea Ciuc, în inima munțior Harghita, acest proiect răspunde la o temă precisă: conceperea unui pavilion destinat familiilor și copiilor.
Răspunsul nostru se înscrie într-un registru de simplitate. Am imaginat un pavilion utilizabil de-a lungul anotimpurilor, ce dispune de o terasă periferică ce permite o ocupare liberă și spontană.
Pavilionul răspunde de manieră subtilă contextului apropriat prin orientarea spațiului principal și a terasei către soare și pârtie.
Principiile fundamentale ale acestei arhitecturi constă în forma sa clară: un plan simetric, un aranjament de spatii concentric, o bancă continuă de-a lungul peretelui exterior și o terasă definită de o colonadă.
Am privilegiat folosirea lemnului, căci reprezintă un meșteșug local dar și din dorința de a utiliza un material unic de la structură la finisaje.

Prezența.
Abordarea noastră se inspiră din exemplele arhitecturilor vernaculare. Această formă autonomă și sensibilă se integrează în mod natural în mediul său prin volumul recognoscibil și prin îmbătrânirea naturală a învelitorii.

Materialitate.
Alegerea lemnului ca material principal s-a făcut de manieră naturală. Acesta reprezintă o moștenire și o resursă importantă a regiunii. Utilizat de manieră sensibilă și responsabilă face partea din identitatea locală.
Structura, șarpanta, finisajele, mobilierul sunt fabricate din lemn de pin aprovizionat și prelucrat local.
Vopsirea suprafețelor de lemn a fost o alegere conștientă, o trimitere subtilă la o tradiție mai largă și internațională a pavilionului din lemn, unde suprafețele vopsite sunt des întâlnite.

Sistem structural.
Elementele structurale sunt concepute în corespondență cu accesibilitatea redusă a locației și sezonului de șantier relativ scurt. Folosirea fundațiilor izolate din beton, prin care clădirea este ridicată față de teren, are o semnificație atât conceptuală cât și tehnică. Astfel se asigură reducerea cantității de beton – totodată amprenta clădirii atât ca suprafață ocupată cât și din punct de vedere ecologic - la minimul necesar, dar se asigură și o durată de viață lungă a structurii de lemn.
Structura de lemn este un hibrid, care combină îmbinări tradiționale și soluții contemporane în construcții din lemn. Pereții perimetrali sunt panouri structurale într-o combinație de plăci și rigle de lemn, un sistem care asigură rigiditatea necesară în toate direcțiile, dar în același timp permite secțiuni reduse ale elementelor structurale de lemn, plăcile fiind elemente esențiale ale sistemului constructiv.
Șarpanta este susținută de grinzi cu zăbrele care permit deschiderea mare a spațiului central.

Interior.
Utilizarea lemnului se înscrie într-o strategie simplă, folosirea unui material unic, declinat în diferitele parti ce alcatuiesc clădirea, de la învelitoare la mobilier.
Mobilierul personalizat pentru acest interior răspunde necesitătilor restaurantului. Pârtia este folosită predominant de copii, ceea ce a fost un detaliu impoortant la dimensionarea mobilierului.
Banca exterioară periferică se prelungește în camera principală pentru a oferi o nouă utilizare.
Acest gest întărește continuitatea între interior și exterior și participă la coerența globală a proiectului.