Pavilion evenimente Buziaș

Autor(i):
Ioan Andreescu
Biroul:
S.C. ANDREESCU & GAIVORONSCHI S.R.L.
Colaboratori:
Echipa: Ovidiu Gabor, Marian Râță
Fotografie: Ovidiu Micșa, Ovidiu Gabor
Localizare:
România, jud. Timiș, Buzias
Parametri:
RH: P / Sd: 190 m2 / Su: 188 m2 / POT: 19 / CUT: 0.26 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

Podgoria „Thesaurus” este situată pe creasta dealului Silagiu, situat la sud-est de Buziaș. De pe culmea dealului se dechide o vedere spectaculoasă a orașului și a câmpiei înconjurătoare.
Renascut cu un deceniu în urmă, domeniul produce vinuri remarcabile care încorporează calitatea terenului și măiestria unui enolog talentat.
Aproape de vârful dealului a fost construită o casă care valorifică inteligent avantajele locului (arh. Geta Trâmbițaș)
În 2018 proprietarii au decis să dezvolte potențialul proprietății construind un spațiu pentru evenimente și o nouă cramă cu pivniță de învechire care trebuia să ofere și spații pentru cazare premium.
Propunerea noastră a fost să poziționăm spațiul de evenimente imediat sub vârful dealului înconjurat de vie și crama nouă în colțul cel mai de jos al proprietății aproape de drumul de acces. Am propus, de asemenea, un pavilion jos, ușor care înfășoară parțial parterul casei existente – ca un punct de legatură vizuală și spațială între obiectele principale.
Pavilionul este dedicat adăpostirii unor evenimente sociale de scară redusă, desfășurate în sezonul cald, realizând o legătură directă cu via, cu zona de acces pe proprietate, cu casa și cu noile dezvoltări.
Am ales lemnul ca material principal de construcție; structură simplă, bine ritmată și proporționată este de fapt și principalul mijloc de expresie arhitecturală.
Pavilionul are câteva mari panouri de sticlă cu logo-ul serigrafiat al domeniului, care filtrează vedereile spre exterior; poate fi complet închis și/sau deschis, folosind panouri-jaluzele pliabile și glisante din lemn închis la culoare. Lumina zenitală pătrunde printre grinzi prin luminatoarele dispuse ritmic.
Această structură reținută, proiectată cu grijă, mai prezintă și câteva detalii metalice elegante care subliniază intenția de a realiza o atmosferă elegantă.
Din nefericire, proprietarii au decis să întrerupă realizarea noilor clădiri așa încât pavilionul a supriviețuit ca o piesă singulară situată într-un peisaj alterat.