„Din spatele cinematografului spre Sala Frescelor”

Autor(i):
arhitect Marian Moiceanu
Biroul:
M&M Concept 2003 s.r.l.
Colaboratori:
Coperta: Marian Moiceanu
Tehnoredactare, DTP, corectură: Elena Dinu & Marian Moiceanu
Comentarii: Ana Maria Zahariade, Cristian Ion Drughean, Horia Moldovan
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Explicație

Când am decis să scriu cartea m-am gândit ca aceasta să fie un loc în care să adun laolaltă câteva dintre proiectele mele de suflet. Am început prin a căuta dovezi relevante prin arhiva personală, prin computere, albume de fotografii, în alte colțuri uitate. Astfel, într-un fel, mi-am revăzut viața de până acum… Poate și de aceea mi-am schimbat planul inițial și am adăugat, pe lângă diversele proiecte și câteva fotografii, schițe și texte personale. Am ales cu grijă pe cele care mi s-au părut aparte. Ce a rezultat este în esență un jurnal personal al unor experiențe trăite în cei 62 de ani. Nu știu dacă a fost o alegere potrivită. Oricum, mi-ar plăcea ca aceste pagini să fie acceptate ca un sincer și modest dar, oferit celor care mi-au fost alături.

Mulțumiri

Pe drumul străbătut din spatele cinematografului giuleștean, până în Sala Frescelor din Arhitectura - Ion Mincu, am întâlnit oameni. Pe unii am ajuns să-i cunosc, trăind împreună aventuri, proiecte, concursuri de arhitectură. Câțiva dintre aceștia au fost amintiți în carte. Le mulțumesc pentru ceea ce am înfăptuit împreună. Lucrarea le este dedicată și lor.
Profesori:
Mircea Alifanti, Ana Maria Iordăchescu (Zahariade), Victor Ivaneș, Cristian Ion Drughean
Arhitecți:
Florin Machedon, Dinu Nicolae, Mihai Dorcu, Czabo Gabor, Yahia Dardari, Călin Alexandrescu
Ingineri rezistență:
Liviu Crainic, Cristian Rusanu, Gabriel Vlad, Dan Suseanu
Ingineri instalații:
Bogdan Ioniță, Dorel Pârvu Ștefan Vasile
Artiști plastici:
Mihai Marcu, Ioan Nemțoi
Meșteri:
Nicolae Grânaru (Grasu’) – instalator, Ion Răduț (Neluțu’) – electrician, Pavel Constantin Drăgan - lăcătuș Cornel Vlad – tâmplar, Ilie Vasile Anghel - zidar
și alții

Cronologie texte și proiecte

Textele din carte încearcă, printr-o prezentare cronologică, să puncteze secvențe pe care le-am considerat semnificative pentru definirea mea. Unele dintre acestea sunt reflecții personale asupra unor momente importante întâmplate. Altele au făcut obiectul unor publicații, conferințe naționale și internaționale, sau au însoțit unele proiecte prezentate în competiții publice de arhitectură.
Proiectele prezentate respectă cronologia elaborării, astfel:
• 1985-1989 – Concursuri și proiecte ca student sau tânăr absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”.
• 1990-2003 – Concursuri și proiecte realizate ca șef de proiect în birourile de arhitectură Habitat, Deco Design Construct și Nicami Import-Export.
• 2003-2021 – Proiecte realizate ca șef de proiect în biroul de arhitectură M&M Concept 2003