„Disconfort Residence / Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi”

Autor(i):
Radu-Costin Negoiță
Colaboratori:
Editori: Cătălin Muraru, Silviu Dragomir
Director Executiv: Bogdan Ungureanu
Redactor-șef: Ruxandra Tudor
Redactor: Mihaela Apetrei
Corectori: Cătălina Călinescu, Paula Rotaru
Design: Alexe Popescu
DTP: Răzvan Nasea
Comunicare: Angela Naghi
Localizare:
România

Comentariul autorului:

“Disconfort Residence” reprezintă o modestă primă încercare de educare a publicului larg în legătură cu drepturile garantate de legislație în ceea ce privește confortul locativ.

Ideea cărții a apărut la maturizarea unei generoase colecții personale de vicii de conformare în plan – vicii de concepție cu impact nefast asupra accesibilității, siguranței și eficienței în exploatarea noilor apartamente din România – pe care am cules-o în aproximativ trei ani de examinare a peisajului noilor “residence”-uri românești.

Contextul ne este binecunoscut: dezvoltarea urbanistică haotică și densificarea nereglementată sunt subiecte des discutate de către colegii arhitecți și urbaniști, dar mai ales prin prisma efectelor acestora asupra imaginii și funcționării orașelor.
In paralel, mai există o victimă colaterală: locatarul de bloc nou, personaj colectiv neglijat de autorități și prea rar luat în calcul de breasla noastră. Lui i se adresează, în primul rând, cartea.

Preambulul publicării, în 2018, a volumului a fost activitatea de consiliere online oferită persoanelor care doreau o părere avizată privitoare la potențialul locuinței dorite – astfel a luat ființă colecția de planuri sus-amintită. Mediul de schimbare a informațiilor între subsemnatul și persoanele interesate se numește “Case Strâmbe pe Radar” – comunitatea Facebook pe care o administrez și a cărei popularitate (solidă, în ani în ciuda titulaturii filo-dadaiste, sic!) ține loc de test al relevanței: astăzi, aproximativ 100.000 de persoane interacționează lunar cu conținutul educațional publicat pe C.S.P.R. (care tratează, în principiu, același subiect ca și cartea – legătura dintre conformația planului locuinței și confortul utilizatorului spațiului).

“Disconfort Residence” este un volum ilustrat de critică a rezolvărilor de arhitectură - care evidențiază tipare ale greșelilor de concepție – scris într-o manieră prietenoasă și, am sperat, accesibilă oricui.

Feedback-ul primit din partea cititorilor mi-a confirmat faptul că mesajul a ajuns (cel puțin) pe câteva mii de măsuțe de living din România – despre reverberația pe care am scontat-o ca efect secundar, cea de conștientizare de către poblicul larg a importanței arhitectului pentru societatea noastră, nu mă pot pronunța.

Din păcate, nu pot afirma faptul că informația pe care am considerat-o relevantă pentru această inițiativă reușește să acopere în totalitate nevoile cumpărătorilor de locuințe (nici nu aș îndrăzni să sper așa ceva). Pot spune, însă, că “Disconfort Residence” este dovada vie că arhitectura și umorul de situație fac casă bună împreună, iar planurile de arhitectură devin, astfel, mai prietenoase pentru cei din afara profesiei – nu o spune autorul, o spun cititorii.