Carta pentru orașe europene durabile a fost adoptată la Leipzig, în mai 2007. Printre altele, documentul atrage atenția și subliniază nevoia de a crea și asigura spații publice de înaltă calitate, atractive și orientate către utilizatori.
În România, reabilitarea spațiilor publice urbane a fost susținută și stimulată, cu precădere în ultimii 10 ani, de accesul la fonduri europene nerambursabile, dedicate dezvoltării urbane.
Pot participa la această secțiune proiecte pentru spațiul public urban, elaborate în ultimii 5 ani și finalizate sau în curs de finalizare, care s-au remarcat prin capacitatea de a crea noi sinergii la nivel local, din următoarele categorii:
Spații de mobilitate urbană: amenajări/reamenajări/modernizări de trasee și zone pietonale, promenade, bulevarde, pasaje pietonale, piețe civice, piețe comerciale, maluri de apă/cheiuri/faleze.
Spații de reflecție și reprezentare: spații asociate unor obiective de interes public/esplanade, piațete cu caracter cultural, trasee/zone cu caracter memorialistic.
Spații pentru loisir și recreere: parcuri și grădini urbane, scuaruri, promenade verzi/albastre.
Micro-spații publice din zone rezidențiale sau mixte (locuri de joacă etc.).
Alte spații de interes public în regim deschis sau semi-deschis din localitățile urbane și stațiunile din țară.
Premiu: 5.000 lei și un weekend la Sinaia, la Centrul de Cultură și Odihnă al UAR
Secțiunile BNA 2018: