Zenit Views

Autor(i):
Ioan ANDREESCU, Vlad GAIVORONSCHI, Mihai Danciu, Simina Cuc, Cătălin Gavrilescu, Răzvan Dinu
Biroul:
S.C. ANDREESCU & GAIVORONSCHI S.R.L.
Colaboratori:
Echipa: arh. Marian Râță, arh. Monica Manase, arh. Ovidiu Gabor,arh. Patricia Murar, arh. Bianca Ruxanda, arh. Ovidiu Micsa, arh. Vlad Meglei, arh. Petra Boulescu, arh. Daniel Muntean, stud. arh. Matei Ungureanu, stud. arh. Roberto Mario Suharu, stud. arh. Cristina Ștefan
Imagine si vizualizare: arh. Zeno Ardelean
Localizare:
România

Comentariul autorului:

„Zenit Views” este o nouă dezvoltare situată lângă zona centrală a orașului, Campusul Universității de Vest, în jurul rămășițelor, în imediata apropiere a monumentalului Abator Municipal (1906). În jurul acestei structuri a fost conceput un nou cartier în 1906. A fost planificat un sistem complex de străzi axiale și radiale, axat pe monumentalul turn de intrare. Cartierul s-a finalizat cu această intervenție. Până în prezent, doar curtea de intrare și turnul abatorului au supraviețuit.
Generatorul întregului tipar urban este vechiul ansamblu Abator, un proiect marca Laszlo Szekely, unul dintre arhitecții reprezentativi ai „Secession” de la începutul secolului al XX-lea din Timișoara. Ansamblul a fost folosit până la începutul anilor `90 și a rezistat până ]n prezent cu pierderi considerabile. Ansamblul este protejat prin lege, iar proiectul nostru constă în păstrarea și restaurarea clădirilor din cărămidă, reconstruirea acoperișului turnului și reabilitarea tuturor clădirilor, cu structura tipică a acoperișului din lemn și coloanele din fontă.
Nu există tradiție fără inovație și, ca atare, ansamblul vechi va fi completat cu noi adăugiri, generând împreună o piață urbană bine definită și generoasă, o intrare principală în dezvoltarea urbană viitoare care vine din nord, din Campusul universitar. Clădirile vechi și cele noi vor acomoda la parter, galerii de expoziții, functiuni complementare, publice etc. Noile adăugiri din partea de est și vest vor găzdui, de asemenea, unități rezidențiale la cele patru etaje superioare.
Structura restaurată, renăscută și reinventată a Abatorului Municipal va contribui decisiv la întreaga dezvoltare „Zenit Views” și la această zona de sud a Timișoarei.