Masterplan – Cetatea Aradului

Autor(i):
Ioan Andreescu
Biroul:
S.C. ANDREESCU & GAIVORONSCHI S.R.L.
Colaboratori:
arh Marian Râță
Birou Individual de Arhitectura Dinu Dan Răzvan (Dan Răzvan DINU)
Urbanism: ACV Comunitate (Mihai DANCIU)
Peisagistica: Studio de peisaj Ana Horhat (Ana HORHAT)
Fundația Triade: dr. Sorina JECZA
Proiectare instalatii: C&C Instal (Cristian BEJERIȚĂ)
Proiectare drumuri: Drumproiect Consult (Andrei DEDEAN)
Analiza financiara: Călin-Dan-Marcel POPA
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Arad este un oraș situat în partea de vest a României, pe râul Mureș. De-a lungul istoriei sale îndelungate, a fost un avanpost militar important, un centru comercial, un important oraș industrial iar acum intră într-o etapă post-industrială de dezvoltare.
Nucleul orașului este ocupat de o fortificație de tip Vauban, construită în secolul al XVIII-lea (1763) pe o peninsulă înconjurată de cursul râului. Structura grandioasă și complexă ocupă 87 ha, o suprafață comparabilă cu cea a Centrului istoric al orașului. Din momentul edificării până în prezent nu a fost niciodată accesibilă cetățenilor obișnuiți Fiind ocupat de armată
În momentul stabilirii unui program pentru transferul către autoritățile civile, ni s-a cerut să propunem un Masterplan pentru (re) introducerea zonei în viața orașului. Alegerea a fost remodelarea zonei cetății pentru a deveni un centru de cultură, divertisment, târguri, congrese și expoziții pentru întreaga euroregiune.
Sistemul defensiv sofisticat va fi transformat într-o zonă sustenabilă amenajată, în timp ce incinta principală va sprijini muzeul, centrul de conferințe, zonele pentru reconstituiri istorice și spațiile comerciale. Nucleul central va fi transformat într-un „Theatrum Urbanum”, un spațiu major pentru concerte și spectacole, folosind mănăstirea franciscană existentă și cele două palate din secolul al XVIII-lea ca fundal pentru scenă, în timp ce un amfiteatru în aer liber va închide ansamblul.
Întregul proiect va fi dezvoltat în etape concentrice succesive: „Theatrum Urbanum” (1), cercul interior al muzeelor, centrele pentru conferințe, târguri și spații dedicate reconstituirilor istorice împreună cu grădinile tematice (2), fortăreața interioară ca promenadă circulară ( 3), apărările externe transformate în zone verzi amenajate etc. (4). Se vor realiza noi conexiuni cu orașul.
Este de departe un proiect de regenerare, propus la scară regională; va remodela rolul și identitatea orașului Arad, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.