Centru de artă tradițională - Voroneț, Suceava

Autor(i):
Adrian Perdică
Îndrumători:
șef lucr. dr. arh. Gabriel Tudora
Universitatea:
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
Localizare:
România, jud. Suceava, Voroneț
Parametri:
RH: P+4 / Sd: 12700 m2 / Su: 8370 m2 / POT: 20 / CUT: 0.30

Comentariul autorului:

Proiectul presupune crearea unui centru de artă tradițională în nevoia de recuperare a meștesugurilor locale uitate din spațiul românesc. Am ales această temă pentru proiectul de diplomă gândindu-mă la locurile cu o importantă semnificație culturală și spirituală pe care spațiul românesc ni le oferă, obiecte de arhitectură și asezări importante pentru cultura românească. După o perioadă lungă în care profesiile tradiționale au fost date uitării, astăzi experimentăm o nevoie din ce în ce mai mare a revitalizării acestora. Centrul de arta își propune să aducă împreună publicul consumator și interesat de arta tradițională românească în față cu artistul creator, într-un ansamblu care se focusează pe prezentarea și producerea obiectelor de artă.

Astfel distingem două direcții importante ale ansamblului, cea de educație informală urmată de producția artelor și meșteșugurilor de toate tipurile, de la prelucrarea lemnului, metalului și ceramicii la țesătorie și cusătură, unind în felul acesta artiști și meșteșugari de toate tipurile pentru a putea colabora și învața unii de la alții.
Arhitectura respinge formalismul în favoarea unui limbaj direct și expresiv care este reprezentat de elemente fundamentale ce țin de structură și materialitate. Astfel soluția propusă reprezintă o compoziție de elemente constructive tectonice, volume simple aflate într-un dialog cu mediul inconjurător, care rezultă din ierarhia și variația spațiilor, repetiția dar și simetria. Materialele principale fiind lemnul și betonul aparent.
Preponderența cadrului natural și lipsa oricăror elemente construite din proximitatea amplasamentului au dus la o soluție arhitecturală în care răspunsul a fost unul bazat pe specificul și autonomia centrului de artă. Astfel centrul se compune din 4 volume diferite ca expresivitate care creează un spațiu exterior amplu de tip incintă. Forma de L a volumelor cazării și restaurantului delimiteaza exteriorul de incinta centrului de artă. Oamenii intră în incintă dinspre nord printr-o poartă protejată care oferă o percepție asupra ansamblului de cladiri similar celei simtite la intrarea în curtea unei manastiri.
Așadar, un centru care va reuși să creeze evenimente culturale, artistice și de meșteșug devenind astfel un punct de pornire pentru recuperarea artelor tradiționale pierdute în timp și uitate în satele și cătunele românești. Amplasarea unui astfel de centru de artă într-un spațiu cum este Voronețul, ar ajuta la dezvoltarea turismului cultural în zonă oferind posibilitatea vizitatorilor să cunoască mai îndeaproape arta meștesugaritului.
Astfel centrul de artă traditională nu va presupune o muzeificare a meștesugurilor de pe teritoriul României, ci mai degrabă a-l integra în circuitul vieții contemporane, în nevoia de întoarcere la origini și evidențiere a substanței satului românesc.