Revitalizarea Reședinței Nobiliare Teleki din Uioara de Sus

Autor(i):
Hermenean Corina-Viorica
Îndrumători:
Conf. Dr. Arh. Ionuț Anton
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+1+M / Sd: 8354 m2 / POT: 16 / CUT: 0.50

Comentariul autorului:

Scopul proiectului este revitalizarea Ansamblului Nobiliar Teleki din localitatea Uioara de Sus, Ocna Mureș, Alba, care este astăzi abandonat, neavând o funcțiune economică. Acest ansamblu, ce datează din anul 1856, este reprezentativ pentru epoca în care a fost realizat, fiind considerat monument istoric de categorie B. În trecut acesta beneficia de o grădină engleză, astăzi dispărută.
Ocna Mureș, important centru industrial de prelucrare a sării și stațiune balneară renumită în trecut, se află astăzi în declin economic. Prin resursele de sare prezente, turismul este considerat principala oportunitate de dezvoltare a orașului. Așadar ansamblul va primi următoarele funcțiuni: bază de tratament, restaurant și unități de cazare.
În urma analizei ansamblului istoric, a fost evidențiat specificul acestuia și anume: orientarea către Valea Mureșului. Studiul de vizibilitate relevă faptul că reședința nobiliară a fost construită în strânsă legătură cu topografia locului, fiind situată pe un deal în apropierea Râului Mureș. Aceasta beneficiază de o perspectivă largă dinspre Râul Mureș, respectiv nord, și o perspectivă îngustă din sud, ce corespunde zonei de acces pe sit. Intervenția își propune să sublinieze această caracteristică prin introducerea unei mase de vegetație în partea de acces pe sit. Această componentă va aminti de grădina istorică dispărută și va oferi un efect de surpriză în percepția ansamblului.
Noile volume au fost amplasate în funcție de poziționarea clădirilor existente, astfel păstrându-se axul istoric de compoziție reprezentat de drumul principal de acces. Clădirile existente vor trece printr-un proces de restaurare și conversie funcțională. Valorificarea ruinelor vechiului zid de apărare se va realiza prin integrarea într-o nouă clădire ce va adăposti restaurantul. Anexele din sud-vest vor deveni unități de cazare conectate în subteran cu zona de spa, iar anexa din est va deservi administrația. Clădirea principală va găzdui spații de expoziție, precum si vechea cramă. Limbajul arhitectural propus este unul simplu care se integrează în ansamblu, iar materialul utilizat este lemnul, fiind specific locului.
În conturarea propunerii, a fost realizat un studiu tipologic al grădinilor istorice. Acesta a dus la introducerea unor componente arhitecturale reinterpretate în cadrul noi compoziții, cum ar fi porticul, grădina închisă și labirintul.
Gradina închisă devine elementul central al zonei de spa situată în subteran. Spațialitatea interioară a băilor este inspirată din arhitectura termelor romane. Spațiile principale sunt individualizate, având o geometrie diferită. Lumina devine un element esențial, ce ghidează vizitatorul în parcurgerea băilor.
Prin crearea noii baze de tratament se va recupera memoria colectivă a cetățenilor legată de băile de sare dispărute. Intensificarea turismului va duce la crearea de locuri de muncă adiționale ce vor favoriza incluziunea socială și vor reduce tendința de depopulare a orașului Ocna Mureș.