Casa tradițiilor din Ciumani

Autor(i):
LARIX STUDIO / Köllő Miklós, Györfy László-Miklós, Molnár Zsolt, Gurzó Levente, Kercsó Zoltán, Gurzó András
Beneficiar:
Consiliul local Ciumani
Colaboratori:
LARIX STUDIO | Madaras Péter, Siklódi Róbert, Szigeti Vajk-István, Huszár Csilla, Kelemen Szabolcs, Zsigmond Katalin
specialități: LARIX STUDIO / Radu Luca
Localizare:
jud. Harghita, Ciumani
Parametri:
Sd: 545 m2

Comentariul autorului:

Ce poți face cu o casă țărănească nefolosită de cca. un deceniu, în stare de degradare, care păstrează o tipologie de locuință răspândită la începutul anilor 1900, și din care -din păcate- nu au mai rămas alți martori?

La momentul intervenției, imobilul în mare parte își păstra componentele originale, mai puțin țiglele, care în proporție de 40% au fost înlocuite. Pardoselile, tencuielile interioare erau foarte degradate, elementele prispei au dispărut, tâmplăriile necesitau reabilitare/recondiționare, fundațiile nu coborau la adâncimea de îngheț: deci casa a ridicat toată problematica unei case de un veac, realizat din lemn, cu mijloace modeste.

Anterior, pe amplasament am realizat un SF pentru un centru social, cu diverse activități pentru bătrâni. La momentul respectiv am propus păstrarea casei ca o posibilă interfață / loc de întâlnire între bătrânii și tinerii din sat, funcționând ca un loc de transmitere a tradițiilor, parțial al meșteșugurilor etc. Lucrările de proiectare -faza P.Th- au fost câștigate de altă firmă, dar idea păstrării și reutilizării casei vechi a rămas în contiuare.

Între timp, învelitoarea casei a ajuns în stare critică, dar cu ocazia unei clăci, unde au participat tinerii din sat, am reușit repararea acoperișului. După această intervenție voluntară s-a decis (în sfârșit) reabilitarea casei. Am utilizat procedeele uzuale de restaurare în cazul construcțiilor din lemn, ca și cum casa ar fi monument istoric. Soba-șemineu, cu cahle- tradițională locuințelor secuiești de la începutul sec. XX. a fost reconstituită pe baza pieselor de teracotă găsită în podul casei. Tâmplăriile au fost restaurate, parapetul prispei a fost reconstituită după amprentele lăsată pe pereți/stâlpi existenți. Una din camere a fost gândită ca un spațiu de expoziție, unde este prezentată camera curată, tradițională din Ciumani, iar cealaltă cameră găzduiește majoritatea activităților. Pentru a asigura o atmosferă corespunzătoare, am eliminat parțial peretele dintre cele două camere, și am propus o ușă de sticlă în două canate. Când una dintre camere- în funcție de activități- devine neîncăpătoare, prin deschiderea ușilor de sticlă (care se deschid în ambele direcții) se poate asigura o „suplimentare spațială”. Cămara de odinioară a fost transformat într-un grup sanitar și oficiu, cu un mic front de bucătărie. Beneficiarul lucrării este Comuna Ciumani. Proiectarea s-a realizat în 2018, lucrările au fost executate în 2018-2019.