Manej acoperit

Autor(i):
LARIX STUDIO / Köllő Miklós, Szigeti Vajk-István, Gurzó Levente, Kercsó Zoltán
Beneficiar:
Fundația Sf. Francisc
Colaboratori:
LARIX STUDIO | Györfy László-Miklós, Molnár Zsolt, Madaras Péter, Kelemen Szabolcs, Siklódi Róbert, Huszár Csilla, Zsigmond Katalin, Móga Róbert
specialități: Ambrus Zuárd
Localizare:
România, jud. Harghita, Sânsimion
Parametri:
Sd: 470 m2

Comentariul autorului:

Un exercițiu de transparență în peisaj, prin care un volum relativ mare se acomodează cu scara locului, și în special cu peisajul cultural din Secuime.

Fundația Sf. Francisc, fondată și condusă de părintele franciscan Böjte Csaba se ocupă de îngrijirea și educarea copiilor orfani sau foarte săraci. De când a fost înființată, a avut grijă de peste 5000 de copii. Una dintre scopurile fundației este acela ca acești copii să aibă posibilitatea de a învăța o meserie, din care să poată să trăiască după părăsirea căminelor. Astfel, copii din Sânsimion călăresc, sunt obișnuiți cu calul, și pe lângă faptul că învață o meserie- sunt mai echilibrați și au rezultate mai bune la școală.

În condițiile climatice din zona Ciucului antrenamentele cu caii fără a avea un manej acoperit se pot desfășura pe o perioadă de trei luni pe an, iar cu ajutorul manejului acoperit această perioadă poate fi extinsă pe tot parcursul anului, cea ce înseamnă cai mai siguri, mai bine temperați, adică o siguranță mărită.

Extinderea manejului cu un modul identic (care se poate adăuga în timp) va permite organizarea evenimentelor hipice naționale și internaționale, ce va însemna un salt calitativ în viitor. Contrar tendințelor de a asamblare hale industriale din tablă, pentru această construcție au fost utilizate materiale și tehnici locale, combinate cu tehnici intermediare, chiar și cu scop educativ, tocmai pentru conștientizarea valorilor locale, ca parte a educației oferite pentru copii.

Pentru sprijinirea cauzei (comunitare), este o proiectare parțial pro bono.

Proiectul prezent a devenit un prototip, deoarece un manej similar a fost construit și în Sâncrai.