Stație de autobuz comuna Zetea

Autor(i):
LARIX STUDIO / arh. Köllő Miklós, arh. Györfy László-Miklós
Beneficiar:
Consiliul Local Zetea
Colaboratori:
LARIX STUDIO / Madaras Péter, ing. Gurzó Levente, ing. Kercsó Zoltán, Kelemen Szabolcs, rest. cons. Siklódi Robert, Huszár Csilla Anna, Zsigmond Katalin, arh. stag. Molnár Zsolt, arh. stag. Szigeti Vajk István
Localizare:
România, jud. Harghita, Comuna Zetea

Comentariul autorului:

Mobilierul stradal: un program nou în zona rurală. Cerințele funcționale în ideea respectării tradiției cer o înțelegere mai profundă a tradiției, decât simpla mimare a formelor tradiționale. În acest sens nu modernul este opusul tradiției, ci inutilul. Tradiția înseamnă utilizarea în continuare a materialelor locale, a posibilităților tehnice ale atelierelor din zonă, inovație cu măsură și nu în ultimul rând, dialogul cu peisajul cultural și cu o imagine rurală destul de bine păstrată. Limbajul utilizat permite gândirea și extinderea proiectului pentru panouri de afișaj, semnale, colectarea selectivă a gunoaielor etc.

Cele două idei de pornire a proiectului sunt:
transparența spre peisaj,
respectiv așezarea băncilor în formă de "L" pentru a "forța" dialogul dintre săteni. Stând astfel pe o bancă nu poți fi "paralel și indiferent " cu ceilalți așteptători de autobus: uitându-te la celălalt, musai să spui "bună ziua!"