Sant Marti Social Housing. Industrialized timber building

Autor(i):
arh. Francesc Buixeda
arh. Jean Craiu
arh. Maria Barcina
arh. Alexandra Demetriu
Biroul:
bxd arquitectura / cra-de.studio
Colaboratori:
Structural engineers: Bis Structures
Sustainability: Dani Serrano Serrat
Building consulting: Betaconkret, Norberto Pons, Raquel Muñoz.
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Amplasament:
Proiectul Locuinte Sociale Sant Marti este un proiect finalist In cadrul unui concurs de locuire organizat de Primaria din Barcelona cu scopul de a regenera anumite zone industriale din oras. Concursul a fost organízat pe mai multe amplasamente, iar propunerea de fata se afla la intersectia dintre strada Pallars si intrarea Venezuela, in cartierul Sant Marti, aflat pe trama urbana a lui Idelfons Cerda, (Eixample).

Propunerea volumétrica:
Pentru a recupera una dintre caracteristicile tramei urbane, decidem să nu depășim adâncimea clădirii la parter pentru a elibera spațiul liber maxim din interiorul insulei și pentru a menține la toate etajele alinierea la strada, oferind în același timp o soluție de continuitate cu viitoarea clădire vecină.
La parter si in interiorul blocului (pasarela,curte de lumina) propunem spatii comune, difertie functiuni, activitati pentru comunitate.
Accesul in clădire se face din strada Pallars in curtea de lumina acolo unde se regasesc lifturile si scara pentru circulatia pe verticala adaptate pentru perosane cu mobilitate redusa.

Tipologia de locuire:
Tiplogia de locuire este total simetrică cu două module de servicii centrale care genereaza patru spații de utilizare cu aceeași suprafață. Toate spatiile casei, cu exceptia baii, comunica intre ele optimizând astfel suprafețele casei.
Cele 2 tipologii de locuire ( T1, T2) au fost gandite cu spatii foarte clare si versatile fiind posibil amenajarea spatiilor in functie de nevoi.

Sistemul constructiv:
Una dintre cerintele temei de concurs a fost sistemul constructiv industrializat. O solutie agreata de primaria din Barcelona pentru a reduce timpii de constructie.
Strategia principala a sistemului constructiv din proiect s-a bazat pe modularea structurii pentru a putea incorpora pe cat posibil avantajele industrializarii in toate sistemele de constructie ale cladirii: instalatii, finisaje, tamplarie…etc.

Sustentabilitatea (energii renovabile):
In ceea ce priveste sustenabilitatea propuenerii, folosim un sistem de constructie din lemn, prioritizand astfel materialele de origine organica, cu scopul de a utiliza solutii constructive si materiale ecologice.
Sistemul folosit permite, standardizarea elementelor de constructie, folosind sisteme de constructie uscate, permițând astfel industrializarea modelului de construcție, reducerea impactului ecologic al deșeurilor generate și promovarea reutilizării și reciclării componentelor, precum și reducerea timpului de execuție a lucrării.