Casa Ster

Autor(i):
arh. Mirel Nicolae Jichița
arh. Roxana-Daniela Dumitru
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Proiectul reflectă nevoia principală de adăpost familiar pentru fiecare ființă. Pornind de la componentele de bază ale fiecărei păduri –copacii-, am observat scorburile ce adăpostesc toate vietățile naturii. Așa cum este cazul propriilor noastre rădăcini de mamifer, trunchiurile copacilor mențin viața nu numai la nivel macro, răspândind sănătatea și viața prin apă și oxigen, ci și la nivel local, oferind adăpost fizic. Acesta a fost un punct de plecare fundamental pentru traseul nostru conceptual, care urmărește să ofere adăpost nu numai locuitorilor caselor, ci tuturor ființelor care rătăcesc pe lângă casa noastră, fie ființa umană, fie ființa necuvântătoare.
La fel ca structura naturală pe care o găsim în toate materiile vii, casa își are camerele crescute dintr-un spațiu central, ca un nucleu pentru coloana vertebrală spirituală și socială a locuitorilor săi. Având ca inspirație ordinea naturală a pădurii de la Valea Doftanei (45.29, 25.70 România), am conceput o formă ovoidă care colectează atât apa de ploaie, cât și energia solară, pentru a face casa cât mai sustenabilă și mai durabilă posibil. Ovoidul este conectat cu casa însăși printr-o coloană vertebrală ce păstrează atât valența simbolică, servind totodată și drept coș de fum al vetrei, menită să capteze căldura pierdută. Volumul principal al casei are toate zonele de locuit ce se ramifică în jurul spațiului central, la diferite niveluri, pentru a asigura diversitatea spațiului interior.
Organizarea arhitecturală în spațiu trebuie să surprindă echilibrul, iar acest lucru poate fi atins doar prin apropierea sensibilă, blândă și empatică de loc. În acest fel promitem ca intențiile noastre să se îngrijească de adaptarea intervenției în mod responsabil și protector al acestui loc particular încărcat de emoție și identitate. Propunerea are ca scop conservarea și protejarea acestui loc special, asumându-și responsabilitatea de a menține armonia, caracteristica principală a acestui peisaj.