Țara Morilor de Apă

Autor(i):
Organizator: Asociația Acasă în Banat;
Finanțatori: Consiliul Județean Caraș Severin (2019), Fundația Orange (2020 și 2021)
Parteneri: Fundația Orange (2020 și 2021), Primăria Comunei Sasca Montană, Primăria Comunei Gîrnic, Primăria Comunei Dalboșeț, Primăria Comunei Lăpușnicel (2020) și Primăria Comunei Eftimie Murgu (2021)
Colaboratori: Florin Streza ( Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA)
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Eftimie Murgu

Comentariul autorului:

Proiectul Asociației Acasă în Banat a demarat în anul 2019 cu scopul de a salva și pune în valoare patrimoniul mulinologic din zona Banatului. În acest sens, proiectul a demarat prin realizarea, la finele anului 2019, a unui recensământ al morilor de apă. Era o nevoie reală de a înțelege situația existentă în teren, dat fiind faptul că ultima anchetă statistică de amploare a fost realizată în anii 60. Inventarierea morilor a fost realizată cu sprijinul voluntarilor asociației, au fost realizate fotografii, localizare GPS dar au fost culese și date din teren legate de funcționalitatea acestora, tipul morii, starea de conservare, materialele de construcție etc. În timpul extrem de scurt avut la dispoziție au fost parcurși peste 10.000 de km și au fost identificate 243 de mori de apă în județul Caraș Severin (după încheierea proiectului au mai fost identificate și altele). Dintre aceste mori de apă, 82 erau în funcțiune, fiind folosite cu regularitate, iar 47 erau funcționale dar oprite din diferite motive. Restul de 114 erau nefuncționale și, deseori abandonate, starea acestora de degradare fiind accelerată.
2020: „Salvăm morile de apă”
În 2020, am continuat prin intervenții punctuale la 13 mori de apă pentru repararea acestora, protejarea lor și (acolo unde a fost posibil) repunerea lor în funcțiune. Prima intervenție a avut loc la Sasca Montană, în luna februarie, apoi, cu sprijinul Fundației Orange am implementat proiectul „Salvăm morile de apă”, prin intervenții de câte 2 zile la morile de apă din Gârnic (4 mori de apă), Șopotu Vechi (5 mori de apă) și Pârvova (3 mori de apă). Proiectul a implicat munca a 160 de voluntari care au refăcut 8 dintre acoperișurile morilor și au repus în funcțiune 4 dintre mori, inițial oprite și care nu mai măcinau. La toate morile de apă a fost făcută o curățenie a zonei, au fost refăcute podețele de acces și au fost montate plăcuțe informa¬tive pentru a include traseul morilor în circuitul turistic local.
2021: „Hai la Rudăria!”
În 2021, continuăm intervențiile de punere în valoare a morilor de apă prin proiectul „Hai la Rudăria!”. În localitatea Eftimie Murgu din Caraș Severin sunt 22 de mori de apă, însă doar 8 dintre acestea sunt accesibile turiștilor. Voluntarii au făcut curățenie pe toată albia râului și pe canalele morilor, au schimbat un acoperiș din șindrilă la una dintre mori, au făcut lucrări de întreținere, și au amenajat un traseu turistic pentru a include toate cele 22 de mori de apă din sat în circuitul turistic. Proiectul este în derulare și va fi încheiat în 19 septembrie 2021 cu inaugurarea traseului turistic al morilor de apă.