Comentariul autorului:
Învățăm despre ecosistemele locale prin joc și arhitectură, într-un muzeu viu. Apă, atmosferă și pământ.
Proiectul BiO’ceanografic este localizat la confluența dintre Marea Neagră, lacul Siutghiol și lacul Tăbăcărie, pe terenul învecinat fostului institut Bio-oceanografic, pe care Grigore Antipa l-a înființat la Constanța în 1936. Aici, prin depuneri succesive de umpluturi, s-a format o topografie antropică: material de construcție.
Atât prin master-plan cât și prin rezolvarea la scara obiectului de arhitectură, intervenția propune o viziune de regenerare, susținere, reintegrare și raportare la elementul natural. Proiectul speculează contactul direct și augumentat cu spațiul vegetal, mineral și acvatic. Propunerea vine în urma conștientizării rupturii afective dintre elementul natural al apei și imaginarul soical constănțean. În ultimii ani, instanțele private au acționat, superficial și egocentric asupra țesutului urban. Proiectul BiO’ceanografic caută să refacă legăturile intrinseci ale habitatuli uman cu ecosistemele naturale locale.
Muzeul îi educă pe vizitatori în legătură cu biotopul conținut de serele tematice, acvarii și observator. Printre aceste capsule de viu, se structurează spațiul interior, care la rândul său este învelit într-o coajă vegetală: parcul. În mișcarea tectonică a terenului, care urcă peste și traversează spațiul construit, se augumentează constant raportul cu orizontul. Un muzeul viu la Constanța ar fi un muzeu accesibil tuturor, cu expoziții deschise 24/7, parc și plajă pedagogică, spații intermediare și capacitatea de a se transforma în timp. În expansiunea lui, muzeul viu ar educa, proteja și media relația omului cu natura.
Muzeul viu este momentul 0, de unde începe plimbarea în jurul lacului sau pe malul mării, pe jos sau cu bicicleta: un parc cu tentacule, sub care stă ascunsă o lume fantastică, a vietăților marine și vegetale. Câteva intrări te cheamă înăuntru, pe sub zidurile lungi care susțin pâmântul. Traseul suprateran rămâne neîntrerupt, sculptând dintr-o mișcare terenul.