FRESCO Artigianale

Autor(i):
arh. Alexandru Dabija
Biroul:
DABIJA Arhitecti Asociati
Colaboratori:
arh. Alice Voicu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Tema proiectului a fost imaginarea „unei experiențe totale pentru clientul nostru, care sa nu se rezume doar la produsele pe care le vom comercializa” (cerinta de tema venita din partea clientului, FRESCO Artigianale)
Spatiul se afla la nivelul Parter al unui dintre blocurile interbelice inca existente la nivelul tesutului urban de la Piata MUNCII, Bucuresti. Este un imobil de locuinte, cu spatii comerciale, de mici dimensiuni, proiectat inca de la inceput, pentru a deservi activitati de negot "de proximitate", de cartier.
In imediata apropiere se afla si spatiul BOILER Milk & Coffee, ce comercializeaza specialty-coffe, cele doua functiuni definindu-se in acest moment ca motor de revitalizare sociala -urbana pentru locuitorii din zona respectiva.
Am pornit combinând două funcțiuni clare și explicite - un panino-shop de tip take-away italian și un magazin alimentar de tip bacanie, articulandu-le formal prin simplitatea, franchetea si frumusetea design-ului si executiei de tip artizanal „artigianale” (atat la nivelul elementelor construite, cat si a obiectelor ce constituie mobilierul )
Proiectul s-a dezvoltat în jurul blocului ceramic POROTHERM 25/30 LightPlus, “un bloc ceramic destinat realizarii peretilor structurali in zone cu acceleratie seismica, si peretilor nestructurali de inchidere si compartimentare”.
Un produs uzitat in mod curent in contexte diferite, dar care ne-a intrigat si provocat prin posibilitatile de experiment, de re-interpretare si utilizare.
Am profitat de versatilitatea sa fizica si functionala si de estetica modulului data de cromatica si ritmul plin/gol.
A rezultat un storage-system simplu, flexibil si intuitiv de prezentare a produselor, dar care prin textura, desen, cromatica, layout, ineditul solutiei, isi depaseste valoarea strict functionala.
Modulul blocului ceramic - caramida - da nastere prin repetitie, elementelor aparent structurale - cei doi pereți laterali de la nivelul parterului care îl susțin pe cel de al treilea, de la nivelul supantei (acesta din urma, ramanand transparent - o alta valenta a acestui layout)
Pentru a compensa dimensiunile reduse, am utilizat oglinda pentru a amplifica senzatia de spatialitate. Aceasta redefineste limitele și aduce elementul uman în centrul întregului spectacol.
Rezultatul este un interior ambiguu, care se propune a fi o călătorie statică de 365 de grade a simțurilor - vizual, miros, tactil, gust. Produsele și coaja spațială tind să se topească împreună, creând un dialog constant și dinamic în percepția spatiului, completand simpla functie a schimbului comercial.