Masterplan pentru legătura Cetățuie-Hoia-Cheile Baciului

Autor(i):
dr.arh. Alice Maria Oprică
Biroul:
Alice Oprică Arhitectură SRL
Colaboratori:
dr. peis. Păunița Boancă
arh. Daniela Mureș
arh. Paul Stroia
s.arh. Anca Timiș
s.arh. Bianca Trantescu
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Localizare: Cluj-Napoca: Dealul Cetățuie, dealul Hoia și Cheile Baciului
Beneficiar: UAT Județul Cluj
Proiectare: 2017-2021

Legătura dintre dealul Cetățuie și dealul Hoia a devenit subiect de aprofundare pe parcursul elaborării soluțiilor tehnice pentru proiectul ”Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național ”Romulus Vuia” - Pădurea Hoia din Cluj-Napoca” atribuit prin concurs de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România în 2017. Prezentul masterplan este unul din derivatele demersului nostru de a înțelege locul - integrat în conexiunea celor două dealuri - și de a releva posibilitățile actuale de intervenție urbană pe interfluviul deluros format de râurile Someșul Mic și Nadăș.

În planificarea urbană, intenția de a rezerva o axă verde pe interfluviu a fost pusă pe hârtie încă din anii ‘60. În contextul sistematizării intensive a perioadei, se urmărea păstrarea unui parcurs recreațional direct între centrul istoric și Hoia, zona fiind odinioară utilizată ca grădină publică orășenească, la care s-a adăugat mai apoi și primul muzeu etnografic în aer liber din țară. În anii ‘90, conceptul a fost extrapolat și denumit Subsistemul I. Cetățuie-Hoia în cadrul ”Sistemului Urban de Agrement și Sport” propus de către arh. Vasile Mitrea. Mai apoi, a fost preluat ca pilon în schița ”Sistemului de recreere locală și la distanță” în cadrul PUG Cluj-Napoca în vigoare. Contrar importanței sale, în realitate axa verde a pierdut progresiv teren în favoarea zonei rezidențiale, mai ales după anul 2000 de când blocarea ireversibilă a legăturii a luat proporții.

Dezvoltând conceptul spațial anterior expus, masterplanul aduce situația la zi, caută posibilitățile actuale de refacere a cadrului verde, completează harta cu un al treilea reper (Rezervația Naturală Cheile Baciului) și trasează trei parcursuri identitare: o esplanadă la coama dealului cu belvedere asupra orașului, o promenadă la mijlocul dealului și un traseu pe partea din aval a dealului pe drumul vechi din Hoia. Traseele sunt realizabile și esențiale pentru revizuirea organizării urbane pe promontoriu, respectiv pentru revizuirea schemei de tranzit local și regional.

Masterplanul readuce în atenția publică importanța axei verzi pe interfluviu și proiectează dezvoltarea durabilă în acord cu rolul său în ecosistemul urban și metropolitan. Este un instrument operațional ce poate fi pus în aplicare pe mai multe trepte ale planificării urbane și poate contribui la redresarea traiectoriei pentru legătura dintre Cetățuie, Hoia și Cheile Baciului.

Foto: Gabriel Moisa