Casă din Dumbravă

Autor(i):
arh. Elena Ștefănescu - Marcu
arh. Andrei Ștefănescu
arh. Aina Constantin
Biroul:
Studio AE - Atelier SEA S.R.L.
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Dumbrava Vlăsiei
Localizare | Dumbrava Vlăsiei, localitatea Balotești, jud Ilfov
Suprafață construită | 193.5 mp
Suprafață utilă | 128 mp

Context | Situl se află în noua dezvoltare sustenabilă din în Dumbrava Vlăsiei, un nou cartier situat în nordul Bucureștiului, complet înconjurat de pădure. Noul context arată cât este de important spațiul în care locuim, atmosfera acestuia și legătura cu spațiul exterior. Devine tot mai importantă calitatea locuirii, nu doar pentru asigurarea siguranței și a confortului, dar și pentru realizarea unei legături permanente cu locul. Fiecare familie are o altă definiție pentru acasă. Acasă este, totodată, rezultatul interacțiunii sociale și manifestarea responsabilității față de societate și de mediu. Înseamnă și locul, și împrejurimile, iar pentru oameni, un loc devine acasă atunci când simt că acolo au libertate și că valorile lor sunt în armonie cu cele ale locului. Arhitectura armonizată contextual poate fi generată doar de compatibilitatea dintre oameni și loc.

Concept | Conceptul pentru prima casă pasivă din Dumbrava Vlăsiei s-a conturat printr-un proces iterativ, care a adăugat noi fațete la fiecare pas. Casa este concepută pentru o familie cu 2 copii. Conceptul casei s-a definit prin dualitatea închis-deschis. Pe de o parte, casa se deschide către natură prin ferestre ample, iar pe de alta, în interior, se găsește nucleul închis, exprimat prin cutia care intersectează volumul simplu, arhetipal. Casa are puține compartimentări: la parter se află zona de zi cu living și șemineu, loc de luat masa, bucătărie, spațiu tehnic și un dormitor, iar le etaj se află dormitoarele copiilor și pasarela pe care află biblioteca și un loc de studiu, care se deschid către golul de peste living. Spațiul de lucru este poziționat în zona bibliotecii de pe pasarela de la etajul deschis. Am luat în considerare o serie de elemente menite să facă din work from home o experiență plăcută și eficientă. Astfel, am amplasat biroul lângă o fereastră pentru cât mai mută lumină naturală, am asigurat spații inteligente de depozitare a documentelor (am ținut cont de principiile ergonomiei). Pentru a crea un mediu prietenos, am personalizat aceste spațiu după preferințele proprietarului. Ca urmare, acest birou de acasă se poate transforma în unul de relaxare, lângă birou fiind amplasat un fotoliu cu vedere către grădină.

Consumul redus de energie se obține prin mai mulți factori: orientarea casei, termoizolare eficientă și continuă, limitarea punților termice, etanșeitate, poziționarea și dimensiunea ferestrelor, pompe de căldură, ventilația cu recuperare de căldură și panouri solare, fațadă ventilată. Structura casei este din lemn pe sistem de panouri prefabricate de tip osatură - timberframe. Materialele folosite sunt simple, naturale: lemn, metal, sticlă, fațadă fibrociment, microciment, cu accent industrial.

Casa din Dumbrava Vlăsiei este prima casă pasivă din noul cartier și este o dovadă că arhitectura poate să genereze atât proiecte estetice cât și sustenabile, care acoperă nevoile noului context în care ne aflăm.