Casa CG

Autor(i):
Ghilea Ionut Cristian, Ghilea Dan Marius, Ghilea Dora Maria
Biroul:
S.C. CDD ARHITEAMVEST S.R.L.
Colaboratori:
ing. Cristea Calin
Localizare:
România, jud. Bihor, Cihei
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 270 m2 / Su: 192 m2 / POT: 15 / CUT: 0.22 / Cost: 970 €/m2

Comentariul autorului:

În contextul temei BNA 2021, proiectul de față reprezintă o provocare și deopotrivă un răspuns pentru încercarea de a construi pentru viitor, țînând cont de impactul asupra mediului și asupra calității vieții.
Clădirea este situată în apropierea orașului Oradea, în satul Cihei, pe strada Dealului la numărul 50.
Complexitatea proiectului reiese din încercarea de a creea o casă care să răspundă atât cerințelor unei familii cât și standardelor de proiectare la nivelul unei case pasive premium.
Conceptul clădirii constă în intersecția și suprapunerea volumelor care dau forma casei astfel încât să formeze o serie de spații cu legături facile între ele și care prin alcătuirea lor să ofere sentimentul de cămin. Către stradă, imaginea casei este marcată de etajul care iese în consola, scoțând astfel în evidență intrarea și intimitatea pe care o oferă casa. Pe măsură ce casa se îndepărtează de stradă, jocul volumelor se schimbă și devine unul mai dinamic ce se lasă descoperit prin lumina și umbre.
Din punct de vedere planimetric, casa este organizată pe două niveluri astfel : parterul preia funcțiunile de zi ( bucătărie, camera de zi, loc de luat masa), spațiul tehnic și modulul matrimonial, iar etajul are în alcătuirea sa 3 dormitoare dotate fiecare cu baie proprie.
Materialitatea clădirii este simplă, din tencuială decorativă albă. Structura de rezistență a casei este pe cadre din beton armat cu zidărie de umplutură. Casa prezintă la interior un sistem de ventilații cu recuperare de căldură și controlul umidității. De asemenea, încălzirea și răcirea casei se fac prin intermediul sistemului de ventilații.
Indicatori tehnici:
Necesar încălzire = 11kwh/mp-an
Sarcina termică = 11 k/mp
Necesar răcire și dezumidificare = 4 kwh/ mp-an
Etanșeitate la aer n50 = 0,3/ h/2
Energie primară regenerabilă = 151 kwh/ mp-an