VOX Vertical Village

Autor(i):
STUDIO ARCA
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cu Vox Vertical Village am dezvoltat o tipologie hibrida de locuire urbană, schimbând semnificativ abordarea funcțiunii de “locuințe colective”. Ideea de la baza proiectului este cea de a aduce împreună avantajele locuirii în colectivitate cu cele ale locuirii la “casă cu grădina” – spatii generoase pentru interacțiune socială și terase private ample pentru locuințe. Conformarea spațială și volumetrică a Vox Vertical Village a fost determinată de cele două obiective: obținerea unui spațiu generos pentru comunitate și transformarea apartamentelor în “case cu grădină” la înălțime.
Spațiul dedicat comunității a fost obținut prin transformarea holului de circulație orizontală, verticală și de acces către locuințe într-un spațiu intermediar, semipublic - un cadru construit complex în care este încurajată conexiunea socială. Pe fiecare nivel se regăsește atmosfera unui spațiu urban (strada - piațeta) de unde se realizează accesul în fiecare locuință (casă). Spațiul este amplu, deschis, în directă legătură cu exteriorul - o rețea de străzi și spații publice interconectate, desfășurate pe orizontală și verticală. Pe nivelurile curente sunt amplasate “locuințe modulare” cuplate două câte două astfel încât între ele sunt generate deschideri prin care lumina naturală poate pătrunde în interiorul clădirii.
Transformarea locuințelor din “apartament” în “casă cu grădină la înălțime, a fost realizată prin extinderea spațiilor locuibile interioare cu terase exterioare generoase (terasele ajung aproape să dubleze suprafața interioară). Fațadele locuințelor către terase sunt în totalitate vitrate, separarea dintre interior și exterior este dematerializată, terasa devenind astfel o extensie a spațiului interior, o cameră exterioară, potrivită desfășurării unei multitudini de activități familiale.