Flora

Autor(i):
STUDIO ARCA
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Pavilionul FLORA a fost proiectat de arh. Iojică Ștefan, în concordanță cu filosofia modernistă a vremii, pentru târgul de flori EXPO FLORA 67. Pavilionul a fost conceput inițial ca un spațiu liber, cu o placă de beton care plutea pe stâlpi metalici. Acesta a fost poziționat pe malul Canalului Bega, adiacent promenadei verzi ce se întinde de-a lungul apei și a fost ulterior transformat în restaurant.
În timpul anilor '70 și de-a lungul întregii perioade comuniste, FLORA era unul dintre cele mai populare locuri în rândul generației tinere. Într-o perioadă caracterizată de cenzură și constrângeri, FLORA era un loc al libertății, unde tinerii dansau pe ritmuri de jazz și puteau asculta muzică bună. Chiar dacă astăzi clădirea este neglijată și nu mai pare sa păstreze nimic din identitatea inițială, pavilionul Flora are un loc aparte în memoria colectivă a societății timișorene. Astfel, ideea de a da din nou însemnatate acestui loc este extrem de importantă pentru comunitate.
Propunerea noastră presupune în primul rând recuperarea structurii ințiale și apoi adăpostirea ei într-un conținător noninvaziv care poate fi inserat cu ușurință într-un mediu preponderent natural: parcul ce se desfășoară de-a lungul malului Canalului Bega. Acoperișul pavilionului inițial va fi folosit din nou ca terasă, dar va fi protejat de o structură tip seră, transparentă și deschisă. Pe timpul zilei pavilionul și structura conținător au o prezență discretă, fiind percepute ca o continuare a parcului. Pe timpul nopții însă, interiorul clădirii și luminile aprinse, multiplicate de reflexia din apă, fac ca pavilionul să devină din nou un punct de atracție.