Smartware CLT Office Building

Autor(i):
Mădălina Mihălceanu, Gabriel Chiș-Bulea, Florin Nan Moisă
Biroul:
Vertical Studio
Colaboratori:
Structuri de rezistență: INGINERIE CREATIVĂ / Marius ȘOFLETE, Octavian TIMU, Cătălin CARAZA
Instalații climatizare / sanitare: TERAX ENGINEERING / Gabriel DINCUȚĂ
Instalații electrice: EUROCAD INSTAL / Raul BÂRSTAN
Conformare energetică standard LOW ENERGY BUILDING: Marius ȘOFLETE
Certificare în standard LOW ENERGY BUILDING: Dragoș ARNĂUTU
Localizare:
România, jud. Bihor, Săldăbagiu de Munte
Parametri:
RH: P+Ep / Sd: 2393 m2 / Su: 2004 m2 / POT: 46 / CUT: 0.50

Comentariul autorului:

Amplasamentul clădirii Smartware CLT se situează la confluența dintre orașul Oradea, cu zona sa metropolitană în continuă expansiune și satul Săldăbagiu de Munte.
Livezile reminiscente din imediata vecinătate a clădirii alternează cu arii de vegetație abundentă ce se desfășoară pe topografia pitorească a satului. Deși clădirile răzlețe de locuințe tind să acapareze tot mai îndrăzneț peisajul sub presiunea dezvoltării imobiliare din ultimele decenii, zona mai comportă încă un caracter nealterat.
Arealul este străpuns de drumul ce escaladează șerpuit culmile și descrie perspective structurate către livezile terasate oferind privitorului peisaje serene indiferent de anotimp.
Clădirea se pliază pe curbele de nivel prezentând patru platforme pe niveluri diferite care susțin intenția de intervenție non-invazivă asupra terenului in pantă, și se organizează în jurul curții interioare intime de mici dimensiuni dezvoltându-se concentric prin străbaterea graduală a spațiilor private scunde, prin intermediul coridoarelor, către spațiile publice vaste care concentrează tablouri dozate de mari dimensiuni ale cadrului natural.
Nevoile beneficiarului, o companie IT vizionară se compun in jurul echipelor, definite de grupuri restrânse care conlucrează optim.
Monotonia care rezultă din înșiruirea spatiilor de tip open space este întreruptă prin introducerea modulului de relaxare între unitățile ce adăpostesc echipele de lucru, dinamizand spațiile prin glisarea volumelor pe orizontală. Acest tip de fragmentare se regăsește inclusiv pe desfăsuratele fațadelor in zona teraselor protejate care mediază tranziția dintre posturile de lucru si platformele exterioare verzi.
Accesul în clădire se realizează prin aparatul de intrare care se deschide in volumul amplu al amfiteatrului, zonă destinată interacțiunilor comunitații de aici se desprind căile de legătură care înconjoară sălile de întruniri ce bordează curtea interioară.
Simplitatea aparentă a volumelor respectiv căldura materialelor se datorează printre altele sistemului constructiv CLT (Cross Laminated Timber), ales din considerente de flexibilitate structurală, rapiditatea punerii în operă și impactul redus asupra mediului. Acest sistem structural a permis dezvoltarea unor deschideri spațiale mari și a impus detalii specifice care satisfac exigențele normelor actuale de protecție la incendiu.
În contextul frământărilor globale legate de schimbările climatice, beneficiarul, întreaga echipă de proiectare și execuție și-au concentrat eforturile pentru a edifica o construcție certificata international la standardul de clădire cu consum redus de energie, de către PHI LOW ENERGY BUILDING, ID 6605.