Cărturești Operei

Autor(i):
arh. Adrian Cancer-Zeană, arh. Gabriela Scântei, arh. Iulian Tănăselea
Biroul:
Square One
Colaboratori:
Pandomur - Cristian Mureanu
Brut Concept - Bogdan Vijaică
Localizare:
România, jud. Timiș, Timișoara

Comentariul autorului:

Primul pas pe care îl facem în abordarea unui proiect de reamenajare, atunci când lucrăm pe un spațiu care are deja o istorie și o identitate arhitecturală, este să conservăm valoarea arhitecturală a spațiului existent prin renovarea, conservarea, completarea elementelor arhitecturale deja existente și prin completarea spațiului cu adițiile funcționale și estetice noi, pe care le creionăm astfel încât să devină caracteristice fiecărui client.
În cazul librăriei Cărturești Operei, întâmplarea face ca funcțiunea anterioară să fi fost tot de librărie, chiar una de tradiție locală, Librăria Eminescu. Am preluat câteva elemente, forma spațiului, cu traseele principale, placarea cu travertin și păstrarea spațiului deschis fără compartimentări și fără aglomerări de elemente arhitecturale.
În formula arhitecturală menită să creeze noua identitate caracteristică Cărtureștiului, am utilizat înălțimea destul de mare a spațiului existent, generând un nivel intermediar atașat mobilierului perimetral, un fel de supantă care din punct de vedere funcțional integrează în perimetrul de expunere și peste înălțimea de 230 cm pe toată lungimea de perimetru pe care o acoperă. Această circulație perimetrală înălțată, pe lângă rolul sau funcțional, conține și o balustradă de 34 m lungime realizată din metal cu nu mai puțin de 1000 de componente sudate și finisate care dau naștere unui element sculptural dar și practic.