Repertoriu patrimoniu rural Bucium - Caiet V

Autor(i):
Concept si productie: Asociatia RPER
Coordonator stintific: Iozefina Postavaru
Coordonatori editoriali: Iozefina Postavaru, Stefana Bianu
Biroul:
Asociația RPER
Colaboratori:
Grafic design si layout: Mircea Sitoianu - Iobi
Prelucrare planse: Eugen-Dragos Babeanu
Conținutul acestui Caiet are la bază rezultatele cursanților UdV Bucium edițiile a VI-a, 2017 şi a VII-a, 2018 desfăşurate sub coordonarea:
preşedintelui RPER-Franţa, Ştefana Bianu
preşedintelui RPER-România, dr. Ioana Bogdan Cătăniciu
coordonatorului secund Mihaela Lazăr
indrumatori Cristina Bolog, Codina Dușoiu, Veronica Gancev, Gabriel Panasiu
Planşele au fost realizate pe baza releveelor cursanţilor: Ana-Andreea Jantea, Eliza Paloş, Andreea-Elena Pământ, Sabina Lucia Spinoiu, Elena Constantin, Ramona Nicoleta Ţuluca, Andreea-Daniela Cîrjan, Florentina Ionica Petcu, Irina Dima, Andrei Mocanu
Studiul turistic realizat de Valentin Anghelescu-Toma, Anastasia-Mihaela Ghiulamina, Alexandru Ionuț Rotariu (2017-2018)
Fotografiile au fost realizate de cursanţii și îndrumători UdV Bucium şi de Emilian Săvescu
Localizare:
România

Comentariul autorului:

„Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. Caiet V” este interfața editorială a proiectului „Universitatea de Vară Bucium – UdV Bucium”, derulat de către asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie (RPER), în edițiile 2017 și 2018.
Proiectul UdV Bucium se desfășoară începând din 2011, în ediţii anuale, în comuna Bucium, jud. Alba, propunând o alternativă viabilă pentru dezvoltarea locală, spre deosebire de proiectele miniere distructive ce amenință Patrulaterul aurifer al Munților Apuseni. Proiectul dezvăluie locuitorilor din Bucium, deposedaţi de minele lor de aur în 1947 și lipsiţi de locuri de muncă în urma închiderii minelor de stat în anii 1980, un patrimoniu cultural excepțional, girant pentru recuperarea identităţii locale și generator de soluții pentru relansarea economică. Ca în fiecare an, aproximativ 20 de tineri – în majoritate, arhitecți – au exersat abordarea directă, interdisciplinară, interactivă a patrimoniului cultural rural.
„Repertoriu Rural Bucium. Caiet V” publică sinteza acțiunilor de cercetare, diagnosticare și proiectare a intervențiilor de restaurare pentru vechea casă de pe Valea Negrilesei a folcloristului Ovidiu Bîrlea și pentru Crucea episcopului Andrei Șaguna – monument istoric, de repertoriere a mobilierului tradițional, ca și a celor de valorificare turistică a patrimoniului material și imaterial al comunei Bucium.
În paginile „Caietului V” sunt ilustrate şi celelalte acţiuni ale RPER în Bucium: reabilitarea unor case și instalații tradiționale, reactivarea și transmiterea meșteșugurilor vechi, stimularea mândriei locale prin concursul „Casa cea mai dichisită”, precum şi impulsionarea inițiativelor culturale locale.

Cuprins
„În amintirea mamei mele, Maria, născută Costinaş”................................................................. 2
De la Casa Mărioara Abrudeanu la Centrul cultural „Ovidiu Bîrlea”........................................ 4
Mobilier tradițional. Repertoriere. Inventariere.......................................................................... 8
Premiile „Casa cea mai dichisită”............................................................................................... 20
Documentații pentru restaurare. Crucea episcopului Andrei Șaguna cu troița 1897.................. 24
Valorificarea și promovarea turistică a patrimoniului material și imaterial al comunei............ 26
Harta traseelor Monumentelor Istorice și a Caselor cele mai dichisite...................................... 29

Planşe de releveu de arhitectură și de mobilier
Casa Marioara Abrudeanu. Releveu şi analiză a situaţiei existente..................................... II-VIII
Casa Marioara Abrudeanu. Propunere de intervenţie – Centrul Cultural Ovidiu Bîrlea.. I, IX-XVI
Mobilier tradițional. Schiță de releveu.......................................................................... XVII-XXV
Crucea episcopului Andrei Șaguna, cu troița. Releveu de degradări....................... XXXVI-XLII