Grădiniță cu program prelungit în Voroneț, Gura Humorului

Autor(i):
Cristiana Rusu
Îndrumători:
conf.dr.arh. Maria Enache
șef lucrări dr.arh. Alexandra Afrăsinei
Universitatea:
UAUIM
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 927 m2 / Su: 771 m2 / POT: 18 / CUT: 0.22

Comentariul autorului:

Grădinița are o semnificație valoroasă în viața copiilor, fiind începutul de drum în viață, lăsându-și amprenta atât la nivelul memoriei, dar și în parcursul educațional, social și psihologic. Grădinița poate fi considerată o doua casă pentru cei mici, o lume nouă într-un spațiu familiar, care să le dea sentimentul de apartenență și siguranță. Aici, cei mici au ocazia să interacționeze între ei și să învețe să lucreze în grupuri sau individual. Sunt încurajați să exploreze spațiul interior și exterior, iar acest fapt are un rol important pentru sănătatea lor, mentală și fizică. Toate aceste aspecte pot fi concretizate prin intermediul spațiului interior și exterior și strânsa legătură dintre cele două.
Consider că rolul arhitecturii asupra unei educații alternative a copiilor în etapa grădiniței este semnificativ. O abordare a educației alternative în cadrul grădiniței, influențează într-un mod pozitiv dezvoltarea copiilor, dar și spațiile interioare și exterioare. Totodată, arhitectura și această abordare a educației, sunt într-o strânsă legătură. Educația alternativă poate fi înfăptuită cu ajutorul unor spații de tip atelier, unde cei mici pot participa la diverse activități, în grupuri, și chiar împreună cu părinții.
Grădinița se află la marginea pădurii în Voroneț, cartier al orașului Gura Humorului. Terenul are o suprafață de 4245 mp și este orientat pe direcția N-S., iar sălile de grupă indeplinesc regula de orientare E-V..
Grădinița este de tip pavilionar, cu o capacitate de 3 grupe a câte 15 copii. Are o suprafață de 771 mp, POT - 18,1% (din max 25%) și CUT - 0,22. (nu este stabilit un CUT maxim în RLU).
Grădinița cuprinde următoarele spații generale:
1. săli de grupe cu dormitoare
2. încăperi comune folosite temporar de copii
3. încăperi destinate personalului de educație și îngrijire
4. zonă pentru bucătărie și spălătorie, fiecare cu anexe specifice
Sala de grupă este pentru 15 de copii și are o suprafață utilă de 67,9 mp (respectându-se suprafața recomandată de 2,7-3,0 mp/copil). Aceasta cuprinde zona de joacă și alte activități, spațiu pentru dormit (supantă cu 15 paturi pe o suprafață de 52 mp) și un grup sanitar.(cu 3 wc-uri, 1 wc pentru copii cu deficiențe motorii, 3 lavoare și 2 dușuri).
Încăperile comune folosite de copii sunt împărțite astfel: porticul închis, vestiar, izolare cu closet anexat și cabinet medical (41mp), loc de luat masa în serii (46mp), un pavilion pentru ateliere (77,5mp), un pavilion pentru o sală multifuncțională (80mp) și un turn observator (27 mp).
Încăperile destinate personalului de educație și îngrijire: birouri pentru conducere și administrație, cabinet medical, vestiar pentru personalul de educație și îngrijire, grup sanitar care cuprinde closete, lavoare și duș.
Zona pentru bucătărie și spălătorie, cuprinde: zonă de primire alimente, cămară pentru legume/fructe și frigorifer, zonă de preparare, bucătărie, spălătorie.
Pavilionul cu spații tehnice cuprinde: gospodărie incendiu, centrală tehnică, spălătiorie, călcătorie, depozitare, cameră detergenți, vestiar și grup sanitar pentru personalul de ingrijire, cameră TEG și cameră ECS.
Spațiul exterior este format dintr-un portic, cu o latură liberă spre pădure, o grădină centrală cu vegetație înaltă printre care copiii se pot juca, explorănd locul, o grădină de legume în nordul curții, o grădină de flori pe latura de la stradă și spațiul de joacă spre pădure.