Spitalul de pediatrie Cluj

Autor(i):
Atelier Mass, Atelier de proiectare Bența, Metapolis
arh. Aldea Silviu Virgil, arh. Bența Octavian Ovidiu, arh. Sisak Camelia, arh. Munteanu Mircea, arh. Sisak Tamás, arh. Bogdan Simionescu, arh. Musteață Verona, arh. Bolboacă Andrada, arh. Vasiluț Robert, arh. Lascu Cristian, arh. Peredercu Adrian,
Biroul:
Atelier Mass, Atelier de proiectare Bența, Metapolis
Colaboratori:
arh. Panaite Cristian, arh. Svinți Ivona, ing. Virág Jácint, arh. Pop Adrian
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Stația de cercetare horticolă, dezvoltată pe livada lui Rudolf Palocsay, a devenit sinonimă în memoria populară cu o vastă zonă verde, aparent fără margini, chiar la marginea orașului. Este un loc cu o identitate și o valoare emoțională excepțional de puternice, generații întregi având amintirile legate de el. Proiectul valorifică acest potențial, transformând situl într-o piesă esențială în viitorul sistem metropolitan de zonă verde și rețea albastru-verde.
La nivel urban, proiectul menține caracterul deschis și verde al zonei. Propunerea are o formă închisă, clar definită, care devine în esență un pavilion autonom.

Scara clădirii, materialitatea, relația sa intimă cu peisajul și simplitatea de utilizare, toate se unesc pentru a crea premisele unei recuperări sănătoase a copiilor. Arhitectura fațadelor oferă o senzație domestică. Formele geometrice simple ale elementelor structurale de pe conturul clădirii contribuie la crearea identificării și orientării vizuale, în timp ce se raportează la imaginarul și curiozitatea copiilor. Ferestrele generoase pe toată lungimea fațadei, combinate cu curțile interioare oferă o conexiune directă cu exteriorul și aduc lumina naturală adânc în clădire. Accesul la grădinile izolate este facilitat din zonele de intrare supravegheate ale secțiilor de la etajul 1 și 3. Astfel, natura nu este niciodată mai departe de un etaj pentru copii.

În interior, spațiile sunt variate și recunoscute. Coridoarele secției sunt presărate cu grădini de buzunar și loggii, aducând lumină naturală în părțile medii ale panglicii. Diferitele sectoare, secții și alte zone ale spitalului se disting printr-un cod cromatic care conduce pacienții, vizitatorii și personalul de la intrări până la unitățile de ambulator și secții.