Extindere Hotel California, Cap Aurora, Constanța

Autor(i):
arh. Iulia Cutova
Biroul:
Extrude Studio
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Ansamblul arhitectural de la Cap Aurora, construit în anii 1971-1972, fiind cel mai vast ansamblu construit pe litoralul românesc, a rezultat din următoarele considerente, conform interviului cu autorii din Revista Arhitectura, 1973, nr.144: terenul relativ restans și bine delimitat, prin configurație și vecinătăți și capacitatea cerută de 4000 locuri de cazare.
A rezultat astfel o compoziție liniara și continua, înscrisă în adâncimea relativ redusă a terenului, care să profite la maximum de paralelismul cu țărmul și cu artera de circulație, compoziție caracterizată printr-o ondulație lentă a aliniamentelor și a siluetei. Termenul impus foarte scurt de execuție, la momentul respectiv, a determinat folosirea elementelor prefabricate, rezultând 3 corpuri aproape identice, cu elemente arhitecturale foarte simple.
Hotelul care se dorește a fi extins face parte din brațul dinspre mare al corpului din extrema estică a ansamblului. Atât camerele insuficiente ca număr și care nu mai corespund standardelor actuale de confort, lipsa unui spațiu de primire îndeajuns de generos, cât și exploatarea celui mai spectaculos punct - extrema sud-estica a terenului, a generat o temă de proiectare care să dubleze numărul camerelor existente, cu unele generoase ca dimensiuni, să majoreze capacitatea restaurantului existent și să exploateze la maximum perspectiva estică și sudică, directa asupra țărmului.
Volumul noii aripi a hotelului a fost gândit făcând uz de axele și unghiurile ansamblului existent, subordonandu-i-se acestuia dar și punând în valoare potențialul locului. Noul volum închide ansamblul, creând o curte amenajată în trepte la interior, cu spații amenajate pentru servit masa, piscine exterioare și entertainment.
Înspre mare, volumul se deschide, conturand un punct de reper puternic dar totuși delicat și respectuos în ceea ce privește împrejurimile și contextul arhitectural existent.
Atmosfera propusă este construită în jurul unor spații, deschise și luminoase, plantate cu generozitate și finisate cu materiale nobile, vibrante sau transparente, care creează perspective spectaculoase asupra mării.