T_DRB

Autor(i):
Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea, Dragoș Neamu
Colaboratori:
Orașul și apa: Ioana Naniș, Alexandru Ivanof, Iulia Panait, Alexandru Voicu, Andrei Angelescu, Emanuel Birtea, Cristina Ginara
FotoKaleh: Alex Condrea, Silvia Diaconu, Andrei Angelescu
Foto: Andrei Mărgulescu,
Localizare:
România, jud. Mehedinți, Drobeta-Turnu Severin

Comentariul autorului:

Orașul și apa

Turnul cu aspect medival, dar din beton aparent e o figură emblematică pentru oraș, ajungând astfel pe blazonul primăriei locale. La inițiativa Primăriei și a Direcției pentru Patrimoniu Istoric și Turism Cultural din Drobeta-Turnu Severin, apare ideea conversiei acestui turn într-un centru de artă. A fost invitată o echipă multidisciplinară de arhitecți, curatori, urbaniști și muzeografi, echipă care a elaborat bazele unei viitoare strategii. Într-un singur an, obținând două finanțări prin două proiecte AFCN, pentru realizarea a două expoziții, care au devenit permanente în colecția Turnului Artelor.
Fiindcă am fost cooptați să realizăm aceste două proiecte, ne-am propus să ne aplecăm atenția asupra istoriilor locale pe care comunitate din Severin și le dorește spuse și să le povestim într-un mod nou și care să atragă vizitatori. Castelul de apă este o construcție atipică pentru o expoziție, ea având inițial, evident, o funcție strict utilitară. Este un spațiu foarte interesant în sine, cu niște proporții extrem de accentuate pe verticală, cu grinzi de beton și cu o structură de tip grid, cu elemente orizontale și stâlpi prezenți în spațiu, cu o lumină difuză. Forma circulară a planului generează pe fiecare nivel un circuit simplu. Pornind de la calitățile spațiale, precum și de la fotografiile sau documentele găsite, a fost consecință logică să repunem în prim-plan elementul apă. Acesta se leagă deopotrivă de funcțiunea inițială a turnului, dar și de funcțiunea dintotdeauna a orașului - port la Dunăre - și, foarte important, de povestea insulei Ada-Kaleh, ce adăpostea o așezare turcească tradițională, un patrimoniu arhitectural excepțional care a fost scufundată din cauza construirii barajului Porțile de Fier. Decizia aceasta, de a folosi ritmul interior al clădirii ca pe un vector invizibil al expoziției, ne-a dat totodată prilejul de a lăsa pereții goi și de a lăsa spațiul atât de special al turnului de apă să se exprime în toată valoarea sa arhitecturală.
Orașul și apa reactivează memoria istorică a monumentului și importanța pe care castelul de apă a avut-o pentru localitatea Drobeta-Turnu Severin la începutul secolului trecut. Practic, expoziția gravitează în jurul unor instalații: o parte dintre acestea explică funcționarea castelului pe baza principiului vaselor comunicante enunțat de Blaise Pascal, iar celelalte sunt bazate pe realitatea augumentată.


FotoKaleh

Expoziția Fotokaleh urmărește să recupereze un fragment din atmosfera încântătoare din zilele bune ale insulei Ada-Kaleh. Pe baza unei documentări antropologice, echipa curatorială aduce în prezent atmosfera bazarului insulei, cu personajele, culorile și sunetul specific, care dădeau farmec vieții de demult pe insulă.
Una dintre fotografiile descoperite în această cercetare, reprezintă un grup de oameni în jurul tarabelor cu dulcețuri. Această fotografie s-a transformat în laitmotivul expoziției, care variază în jurul acestei teme a fructelor și a dulcețurilor, a savorii pe care vizitele în bazar o aveau mereu. Această fotografie este pusă chiar în partea introductivă a proiectului și sugerează o cheie de lectură a întregului design, care a fost realizat pe suporți de cămară pe care sunt așezate multe borcane de diverse dimensiuni. În locul dulceții propriuzise au fost sugerate în mod metaforic, alte gusturi și parfumuri ale unei priviri nostagice în trecut. Borcanele de dulceață de pe tarabe s-au scufundat în apă, odată cu imaginile pe care le purtăm în noi despre această istorie, apă care-a hrănit insula și care mai apoi a ascuns-o.
Pornind de la fotografii de epocă de-acum iconice, 15 animații digitale interactive dau viață pentru câteva secunde scenelor din bazar pe baza unei tehnologii de Augmented Realty (Artivive).
Folosind aplicația Artivive, orice vizitator al Castelului, putea să vadă în propriul telefon cum fotografiile din borcane se transformă scene animate.

Există multe astfel de castele de apă construite în mai toate orașele țării, ele au reprezentat un moment istoric, iar acum sunt numai bune de a fi convertite în spații ale comunității. Cu siguranță abordarea acestor conversii trebuie făcută bazându-ne pe o cultură și pe un specific al fiecărui loc. Aceste inițiative trebuie puse împreună și legate într-o rețea de activități, de programe culturale într-un viitor apropiat.