Casa TT

Autor(i):
arh. Andreea Maria Marinescu
Biroul:
ANDREEA MARINESCU ARHITECTURĂ
Colaboratori:
Osmyum, F2 Moir, Publimpres/Tudor Migia, Atelierele Antim/Alexandru Burcă, Cardo Metal
Foto: Vlad Pătru
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Casa TT se dezvoltă pe un teren relativ îngust, între două calcane, alipită la cel din dreapta. O casă construită la început de secol XX, într-o zonă importantă a orașului, care a trecut de-a lungul timpului prin transformări complicate și nefinalizate, avea să devină o casă versatilă, cu spații flexibile ce poate găzdui un cumul de funcțiuni necesare pentru două persoane vârstnice, cât și pentru o familie tânără cu copii, în viitor. Cerința oarecum neobișnuită a beneficiarilor, de pregătire a casei pentru viitor, a condiționat atât partiul arhitectural cât și alegerea finisajelor interioare, care se doreau a fi neutre, puse în operă cu exactitate și mare acuratețe a detaliilor.
Proiectul de amenajare interioară a casei TT a mizat oarecum pe scară, care pe lângă element conector funcțional, unește atmosfere. Eforturile de demolare a unei scări masive și grosolane turnate inițial în beton, de-a lungul încercărilor de transformare a casei în trecut, au fost uitate odata cu inserarea unui obiect care aproape că devine elementul central de design. Prin simplitatea sofisticată și suplețe, dorește să împace oarecum conflictele trecutului și să redea atmosfera casei de altădată.
Astfel, camerele cu suprafețe reduse, specifice caselor construite la început de secol, devin mai ușor de descoperit. Parcursul pe verticală dezvăluie preocuparea continuă în obținerea unei imagini unitare, atent configurată, susținută de albul imaculat care emană simplitatea și plăcerea pentru lucrul bine făcut. Neutralitatea este oarecum binevenită, pentru o casă care se adresează viitorului.