Amenajare Meșteshukar Butiq

Autor(i):
Anca Cioarec, Brîndușa Tudor, Ștefan Nechita, Teodora Capră-Robescu
Biroul:
stardust architects
Colaboratori:
Producția instalației din lemn și cupru: Atelier Vast (www.atelier-vast.com)
Sudură: Atelierele Bogman
Construcții, finisaje, instalații: Alexandru Dinulescu
Producție corpuri de iluminat: Vlad Rebenciuc (www.atelier-vast.com)
Textile vopsite cu plante: Atelier Tron (www.ateliertron.com)
Foto: Vlad Albu (www.vladalbu.com)
Ilustrații: Theodora Ștefan
Beneficiar: Meșteshukar ButiQ (www.mbq.ro)
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Proiectul este rezultatul concursului organizat de Ordinul Arhitecților București pentru reamenajarea Meșteshukar ButiQ - o întreprindere socială care își propune să revalorizeze artizanatul tradițional rom.
Gândul de început a fost recuperarea unei amintiri:
„Simt atât de clar cum îmi treceam degetele printre nuielele verticale ale coșului, simt cum unele erau moi și flexibile, iar altele se frângeau, simt făina pe palmele ei și fermitatea nodurilor degetelor din aluatul de pâine.
Nu știu cum să spun altfel decât că îmi amintesc cu degetele. Iar aducerea aminte nu pare sa fie declanșată de creier, ci de vârfurile degetelor, de brațe. Corpul implicat în proces își aduce de fapt aminte. Și amintirea meșteșugului înseamnă amintirea procesului, nicidecum a rezultatului.”
Ne-am imaginat că un loc ce nazuiește să păstreze meșteșugul viu ar trebui să fie ca o aducere-aminte, să aibă unelte și materie primă, să nu te sfiești să-ți tragi un scaun și să-ți lași mâinile să lucreze. Să fie atelier, mai mult decât magazin. Să fie o casă tactilă pentru amintiri.
Această stare de lucru cu mâinile se naște într-un spațiu-unealtă, unde o instalație flexibilă din lemn de pin reinterpretează un război de țesut. Stâlpii - un fel de fluiere uriașe- păstrează urmele uneltelor prin detalii de frezare și țin în mijlocul lor o masă de lucru, esența stării de a face împreună cu ceilalți, iar toată această pădure de stâlpi se poate reașeza în funcție de nevoile activităților din interior sau ale obiectelor ce urmează să se nască.
Recent, Meșteshukar ButiQ s-a mutat într-un loc nou. Instalația din lemn de pin s-a reconfigurat pe măsura noului spațiu gazdă.