Revitalizarea Quarteirao Portugalia - Locuire in Lisabona

Autor(i):
Șelțer Andrada
Îndrumători:
Conf.dr.arh.Melania DULĂMEA,
Șef lucrări dr.arh.Alexandru CĂLIN,
Prof.Arh.Bernardo VAZ PINTO
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+7 / Sd: 27151 m2 / Su: 21872 m2 / POT: 58 / CUT: 3.50

Comentariul autorului:

Proiectul vizează Revitalizarea Quarteirao Portugalia, un sit cu istorie amplasat pe un bulevard major în zona centrală a Lisabonei. Acesta poartă numele fostei sale funcțiuni, Fabrică de Bere Portugalia, ale cărei construcții rămase sunt foste monumente istorice. Premisele favorabile unei propuneri pe acest sit există la nivelul orașului, datorită re-zidenților noi în continuă creștere, în special în cadrul cartierului rezidential în care se află situl. Există și numeroase necesități de natură economică pentru municipalitate din cauza exodului populației. Totodată, o investiție privată este justificată de concursul de arhitectură pentru un ansamblu mixt, organizat în 2017 de către fundația imobiliară care deține terenul.
Propunerea a atins un procent de ocupare a terenului de 58% și un coeficint de utilizare a terenului de 3.5, obținut datorită legislației portugheze ce acordă mai multă suprafață construibilă anumitor operațiuni de interes public. În ceea ce privește funcțiunea aleasă, s-a plecat de la problema crizei locuirii în Lisabona, propunându-se un ansamblu re-zidențial de locuințe colective și temporare. În contextul actual al societății în continuă schimbare este necesară o mare flexibilitate între diversele tipologii de locuințe. Factorii care au cauzat în timp modificări la nivelul locuirii colective au fost studiați în cadrul lu-crării de dizertație, care a explorat diferitele categorii de schimbări ale tipologiilor aces-teia în Lisabona centrală.
Așadar, una din mizele proiectului este generarea unor unități locative flexible, care să poată găzdui diverse tipologii de apartamente cu modificări minime de compartimen-tare. Un prim pas a fost gruparea funcțiunilor anexă și a nodului într-o bandă funcțională pe centru. S-a concluzionat că este specifică zonei bulevardului amplasarea câte unui nod la 2 apartamente, în timp ce pe porțiunea din spatele sitului acesta de-servește 4 pentru o mai mare eficientă. Este importantă menținerea tipologiei locale a unei duble orientări tradusă într-o împărțire duală, zona de zi către stradă, zona de no-apte către interiorul insulei.
În ceea ce privește componentele de natură publică, în urmă studiilor s-a fundamentat ideea că este necesar un nou spațiu public în zona propunerii. Au fost generate pe sit două curți interioare amplasate la cote diferite pentru a capătă un caracter diferit. Cea de la cota de acces este una cu caracter mai public, de tip piațetă, cu 2 intrări generoa-se dinspre direcțiile principale de acces și legături de tip gang. Cea de la cota inferioară are un caracter vegetal, fiind dedicată în principal rezidenților ansamblului.
În vederea utilizării sustenabile a fondului construit existent, clădirile de pe sit sunt pro-puse spre conversie funcțională. Clădirea istorică a fabricii devine spațiu pentru even-imente culturale, iar centrul comercial în prezent dezafectat gaduieste locuințe tempo-rare pentru studenți flexible din punct de vedere al conformării și un centru de studiu dedicat acestora.