Casa „S”

Autor(i):
Wenczel Attila
Biroul:
Parasite Studio
Colaboratori:
Toma Claudiu, Ianko Norbert, Margarit Alin, DP Building Team, Galignum BT, Dual Glass
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara

Comentariul autorului:

Locuinta este de cele mai multe ori o simpla cutie care se lasa locuita simplu si firesc, act care insa implica doua ipostaze aparent contradictorii dar indispensabile: a fi inauntru, a fi in afara sau mai bine spus, a fi nici afara, nici inauntru. In locuinta exista insa praguri, semne care marcheaza trecerea dintr-un spatiu in altul, exista treceri care faciliteaza sau limiteaza accesul, exista particularitati - materialitati diferite, lumina care cade diferit, umbre, detalii care dau calitate si particularitate locului.
Spatiul de zi aflat la parter se desfasoara liniar dinspre acces, deschis si luminos. Fiecare spatiu al casei este marcat prin materialitatea tavanului, ramanand in acelasi timp necompartimentat, deschis unul spre celalalt. Intr-o succesiune a traseului interior dinspre acces se afla bucataria, locul de luat masa, biblioteca care imbraca scara, livingul iar in celalalt capat se afla biroul.
Bucataria este un spatiu cald si calm, mizand pe textura lemnului. Locul de luat masa este poate cel mai deschis spatiu, masa fiind prezenta vizual inca de la acces. In zona livingului textura dominanta este cea a betonului aparent.
Mobilierul este astfel conceput incat sa completeze spatiul, sa devina element de inchidere si compartimentare, mai degraba element al constructiei decat obiect.
Punctul central al casei - scara, devine un pivot al spatiului, un loc in care toate trecerile se intersecteaza si care deschide vizual interiorul. Este cel mai luminos loc al intregii amenajari, iar treptele albe par ca plutesc sprijinite perimetral pe rafturile bibliotecii ce o inconjoara. Atat pe tot parcursul zilei cat si seara, lumina soarelui respectiv cea artificiala, transforma spatiul scarii intr-un mare lampion.
La etaj se afla amplasate dormitoarele, spatii comode, individuale, inchise si protejate, in contrast cu deschiderea spatiului parterului.
Spre demisol, scara conduce spre un spatiu de hobby, acuns, ingropat asemenea pivnitei.
Amenajarea este completata de doua locuri de stat, plasate in grosimea zidului, imbracate in lemn si care te indeamna atat sa privesti spatiul verde al curtii cat si sa lenevesti linistit, citind o carte sau visand.
Casa este conceputa ca un ansamblu de locuri care te lasa sa alegi si iti ofera libertatea de a te retrage sau dimpotriva, de a fi impreuna cu intrega familie.