Biblioteca lui Neacșu din Câmpulung, jud. Argeș

Autor(i):
Alma Craioveanu (Baciu)
Îndrumători:
prof.dr.arh. Dan Marin
ing. Adrian Iordăchescu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România, jud. Argeș, Câmpulung Muscel

Comentariul autorului:

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la momentul redactării primului document în limba română cunoscut drept ”Scrioasrea lui Neacșu din Câmpulung”. Din acest motiv, orașul Câmpulung Muscel, devin un punct de mare interes în acest an, atrăgând o serie de evenimente culturale ce fac parte din mișcarea ”Câmpulung 500. Capitala scrisului românesc”, menite să resusciteze acestui mic orășel și punându-l pe harta cultutală a țării noastre. Privind la nivelul orașului se observă faptul că acesta este format din patru centre independente fomal si funcțional, ce se află de-a lungul drumului principal. Dintre acestea singurul care este complet abandonat este centrul cultural. Acesta are în componeța sa o clădire de secol XX, ce a fost prima primărie a orașului. Pe parcurs, aceasta și-a pierdut funcțiunea inițială, adăpostind astăzi biblioteca municipală, înghesuită din nefericire în aripa stângă din parterul clădirii. Zona dedicată publicului devine mult mai restrânsă, existând o singură sală de lectură. Spațiul de arhivă din bibiliotecă este deasemenea unul restrâns, având alte două puncte de arhivare răspândite în oraș. Dincolo de această nevoie imediată a clădirii, și a contextului apropiat există și o nevoie la o scara majoră. Câmpulung-ul are peste 20 de unități de învățământ, cu un număr destul de mare de elevi, liceeni și studenți cărora orașul nu le asigură niciun spațiu de studiu care să răspundă la o asemenea cerere. Extinderea bibliotecii și reabilitare clădirii existente devin astfel o nevoie culturală, fucțională și socială a orașului, iar constrîngerile pe care le ridică acest loc nu fac decât să contureze un context complex atât din punct de vedere spațial cât și stilistic.
Propunerea are la bază trei principii: 1. Omogenitatea - aceasta vizează nu doar alcătuirea a două identități volumetrice distincte, ci configurarea unui spațiu care că contureze un tot unitar, ca și cum prezentul oferă șansa trecutului să retrăiască.
2. Materialitatea - am imaginat extinderea bibliotecii alcătuită din materiale locale, mai exact, piatră de Albești. Acesta este un material des întâlnit în Câmpulung, mai cu seamă în clădirile de secol XX și se poate observa chiar și pe clădirea existentă pe sit. Elementul de inovație apare în modul în care este folosită, nu pe soclu, așa cum vedem în clădirea veche ci, ridicată de la sol fiind element de fațadă pentru etajele superioare.
3. Perspectiva către monument - Extinderea are un parter complet transparent. Acest fapt permite o bună vizibilitate a fațadei posterioare la nivel pietonal, element important în realizarea extinderii acestei clădiri valoroase (unul din principalele monumente istorice din oraș).