Vila AD

Autor(i):
arh. Bogdan Neagu, arh. Alex Scarlat, arh. Dana Stănciucu, arh. Iulian Oanță
Biroul:
NBC Arhitect
Colaboratori:
D&C Expert Proiectare Structuri, Arcstil S.R.L.
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+P+1E / Sd: 538 m2 / Su: 387 m2 / POT: 31 / CUT: 44.00 / Cost: 900 €/m2

Comentariul autorului:

Locuința prezentată se desfășoară, aproape în exclusivitate, pe orizontală. Singurul accent vertical este dat de un etaj destinat închirierii în sistem Airbnb. Aceste două particularități au fost exigențele principale ale temei de proiectare. Cele două funcțiuni reușesc să rămână separate și printr-un acces distinct la nivelul parterului.

Au fost folosite preponderent materiale și texturi naturale, precum lemnul și piatra. Rolul acestora este de a susține relația între construcție și natură, relație care a reprezentat punctul de plecare în elaborarea proiectului. Pentru a sublinia importanța acestei asocieri cu exteriorul am optat pentru dimensiuni mari ale golurilor și deschideri structurale generoase.

O altă caracteristică a proiectulului este prezența spațiilor interstițiale / in-between / și afară – și înăuntru. Aceste spații conjunctive ajută la consolidarea relației interior-exterior.

Planimetria este marcată de o axă longitudinală puternică al cărui rol este de a aduce in centrul casei grădina. Acoperișul este realizat din lemn lamelar. Sunt folosite o pompă de căldură ca sursă de încălzire a imobilului și panouri solare pentru a eficientiza consumul de energie electrică.