Loc pentru comemorare Covid 19 - Miercurea Ciuc

Autor(i):
Autor: arh. Biró Katalin, Sc Vallum Srl, Miercurea Ciuc
Coautor: Ráduly Margit, ceramist, Clay and Wings, Miercurea Ciuc
Biroul:
Sc Vallum Srl
Colaboratori:
Fotografie: Szigeti Vajk István
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Pandemia de coronavirus Covid 19 a devenit un fenomen incontrolabil în toată lumea. Până în prezent conform datelor statistice internaționale au decedat 4.4 milioane de oameni din cauza virusului. Foarte multe familii au fost afectate, nu au putut lua rămas bun de cei dragi sau nu au avut posibilitatea de a ține ceremonii de înmormântare conform obiceiurilor religioase, din cauza măsurilor de siguranță. Pierderile vieților omenești nu afectează numai familii, influențează întregi comunități.
Portalul DesignClass în 2020 a organizat un concurs punând înrebările : Cum poate să se confrunte o comunitate cu o astfel de tragedie și ce fel de monument, loc comemorativ ar ușura pierderile celor rămași?
De-a lungul istoriei monumentele au fost întotdeauna locații importante, care serveau împăcarea cu evenimentele tragice, au dat posibilitate pentru solidaritate și comemorare. Diferitele comunităţi înalţă monumente variate, unice, diverse, conform modul lor de abordare şi procesare a unui eveniment.

Prin acest proiect s-a propus un loc pentru comemorare celor plecați din cauza coronavirusului în orașul Miercurea Ciuc. Localitatea are o populație de 38000 de locuitori, preponderent de religie romano-catolică. Cu ocazia ceremoniei Paştelui se ține ceremonia de sfințire a bucatelor, care are loc de mai mulți ani în piața centrală a orașului datorită numărului foarte mare de participanți. Oamenii stau în rânduri lungi organizate cu câte un coș umplut cu mâncare, care va fi sfințită de preot în timpul ceremoniei. Datorită mărimii, este considerat cel mai mare eveniment de acest tip din regiune. Este semnificativ nu numai din aspectul practicării obiceiurilor religioase, prezintă publicului larg o comunitate care păstrează tradiţiile şi identitatea ei într-un mod remarcabil.
În anul 2020 pentru prima dată după mulţi ani ceremonia nu a avut loc din cauza restricţiilor. Locaţia ipotetică aleasă a proiectului propus este acea ceremonie de sfinţire a bucatelor în timpul pandemiei, care nu va mai avea loc niciodată. Obiectele urbane propuse cu forme asemănătoare coşurilor înalţă un monument pentru memoria celor, care nu vor mai avea posibilitatea să stea cu coşul lor în piață în rândul celor vii, devenind astfel participanţi veşnici în sărbătoarea învierii. În restul zilelor servesc ca şi mobilier urban.

https://www.godesignclass.com/competitions/covid-19-community-memorial-design-competition