C u l t u r ALL . Centru Cultural în București

Autor(i):
Maria Mădălina Astancăi
Îndrumători:
Ana Maria Crișan
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: 3S+P+4E / Sd: 16000 m2 / POT: 80 / CUT: 4.00

Comentariul autorului:

Proiectul propus constă într-un Centru Cultural dedicat tuturor, fiind localizat lângă centrul istoric al Bucureștiului, într-o masă de intituții culturale și administrative, cu deschidere spre râul Dâmbovița. Împreună cu construcția Primăriei Municipiului București și reconversia funcțională a clădirii Detașamentului de Pompieri Mihai Vodă, formează un ansamblu dedicat oamenilor, orașului; creează un spațiu ca un vechi forum roman care aduce indivizii împreună pentru a face schimbări în viața lor civică, dar și pentru a se delecta cu cultură.
Intenția arhitecturală poate fi tradusă atât ca o încercare de a rezolva problemele urbane ale spațiilor publice neglijate din jurul instituțiilor publice, cât și ca un prim pas în a îmbunătăți relația dintre structurile orașului prin intermediul culturii. În acest ultim caz Centru CulturALL joacă rolul de consul între administrația reprezentată de Primăria Municipiului și comunitatea ei.
Ansamblul arhitectural se desfășoară în relație directă cu trei dintre construcțiile importante din sit, anume: asimilează clădirea Detașamentului de Pompieri și creează conexiuni vizuale și fizice cu Primăria Municipiului și Memorialul Holocaustului. Asimilarea Detașamentului se referă la transformarea acestuia într-un volum de reprezentare al ansamblului prin înglobarea administrației centrului cultural și a redacției acestuia. În oglindă, de partea dreaptă a axului de simetrie al Primăriei, se află volumul de identificare a ansamblului care e constituit din ateliere de creație dispersate diferențiat pe niveluri succesive, culminând ,bineînțeles, cu o zonă de expoziție dedicată lor. Cele două volume, alături de elementele structurale ce constituie limite destructurate și de acoperirea care ține împreună, alcătuiesc partea supraterană a ansamblului, camera urbană.
Această cameră urbană este animată de jocul de lumini și umbre proiectate de acoperire pe pardoseala camerei, de circuitele de promenadă exterioare care leagă volumele menționate de două turnuri de referință (unul care deține librăria redacției și altul care găzduiește expoziția temporară a atelierelor într-un spațiu cu dinamică verticală) și de curțile de lumină care conectează ansamblul cu partea subterană. Printre aceste curți se pot observa obiectele sculpturale din zona de expoziție a ansamblului (zona conectată cu atelierele de creație a materialelor brute), care împreună cu zona de auditorium și etajul tehnic, alcătuiesc volumul subteran de susținere a Centrului Cultural. Acestora li se alătură ca servicii restaurantul care se revarsă în piață și cafeneaua redacției de la ultimul nivel.
Fiecare funcțiune în parte este gândită să funcționeze eficient independent, astfel încât să ofere comunității posibilitatea de a o accesa, de a o parcurge din și înspre camera urbană a tuturor, culminând cu ideea de a o apropria.