Institut de Documentare și Cercetare a Patrimoniului Cultural Arădean

Autor(i):
Roxana Maria Ocoș
Îndrumători:
Conf. Dr. Arh. Vlad Sebastian Rusu
Prof. Ing. Imola Kirizsan
Universitatea:
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+2E

Comentariul autorului:

Despre Cultură
Cultura, prin definiție, reprezintă un cumul de valori spirituale și materiale, intelectuale și emoționale “… prin care o persoană sau un grup își exprimă umanitatea și semnificațiile pe care le dă propriei existențe …“ 1 Așadar, se poate spune despre cultură că este inerent legată de societatea de astăzi, creatoare și consumatoare prin valorile moștenite de-a lungul timpului și prin noile tehnologii și ideologii contemporane. Patrimoniul cultural al unui oraș este un instrument necesar în viața cetățenilor, find în fond, chintesența identității acestora și reprezentând mărturia expresiei valorilor, credințelor, tradițiilor și cunoștințelor care au rezultat de-a lungul timpului din interacțiunea umană cu cadrul natural și contribuind fundamental la creșterea calității vieții colective. Astfel, putem spune despre cultura unui oraș că este chiar sufletul orașului.

Problematizare
În România, o serie de probleme grave afectează Direcția Patrimoniului Cultural și Institutului Național al Patrimoniului, ele influențând atât în chestiuni legate de resursele umane( lipsa personalului specializat, scăderea numărului personalului, etc.), cadrul legal și normativ cât și infrastructura spațiilor (lipsa spațiului pentru funcționarea instituției, a serviciilor și activităților, a sălilor de cursuri, ș.a.m.d.). În Municipiul Arad, în ceea ce privește sistemul instituțional, deși a suferit numeroase modificări, acestea sunt încă nesemnificative în raport cu dinamica societății contemporane, orașul suferind o decădere vizibilă din punct de vedere cultural și educațional.

Obiectivele
Prin alegerea acestei teme și prin realizarea acestui proiect doresc să readuc la viață o bucată importantă din istoria și cultura arădeană și să contribui la dezvoltarea și educarea societății contemporane. Principalele obiective care se propun a fi atinse prin proiect sunt: conștientizarea și cristalizarea identității locale puternice, protejarea patrimoniului cultural, cercetarea, documentarea și restaurarea patrimoniului imobil, promovarea cunoașterii patrimoniului mobil prin intermediul noilor tehnologii, inventarierea patrimoniului cultural și crearea unei conexiuni mai puternice între societate și cultură. Astfel, necesitatea unei asemenea instituții va implementa un filtru puternic în atribuțiile care trebuie să fie cunoscute de întreaga societate colectivă.

Despre Program
Institutul va avea un caracter hibrid, fiind compus din trei nuclee principale, fiecare având rolul său, dar totodată se va prezenta ca un unic ansamblu particular datător de cunoaștere într-un domeniu specific. Primei zone principale se atribuie Direcției de restautare a Patrimoniului Imobil Arădean. Această direcție va fi compusă din laboratoare de cercetare și documentare a bunurilor culturale, ateliere și spații de restaurare și conservare, precum și depozite aferente subzonelor ce formează această direcție, anume zona dedicată pietrei și metalului și zona aferentă dedicată lemnului. Al doilea nucleu principal al institului o formează Direcția Arhivistică a Patrimoniului de Specialitate Arhitectural. Direcția arhivistică va cuprinde diverse memorii, planuri, elevații ale clădirilor din Arad și ale unor arhitecții arădeni care au contribuit la dezvoltarea calitativă a fondului construit și care formează astăzi Ansamblul Urban Arădean. De asemenea această direcția va cuprinde și o colecție inedită de imagini istorice cu clădiri. Spațiile acestei direcții sunt alcătuite din două depozite cu specific anume și laboratoare de cercetare, documentare și restaurare a fondului papetar arhivistic, precum și spațile aferente publicului interesat. Al treilea nucleu care aparține institutului este destinat educației de specialitate în prezervarea, cunoașterea și formarea personalului de specialitate în domeniiile aferente patrimoniului. Această parte include biblioteca de patrimoniu a orașului, o sală studio pentru diverse evenimente, săli de clasă și diverse spații multifuncționale pentru tinerii interesați de patrimoniul cultural Arădean.

1 - Declarația de la Freiburg; Sursa: http://www.fidh.org/IMG//pdf/fr-declaration.pdf.