Amenajare Electric Castle

Autor(i):
arh. Silviu Aldea
Biroul:
Atelier MASS
Colaboratori:
arh. Arnold Knall
arh. Csenge Fülöp
Radu Avram
Ovidiu Leuce
Localizare:
România, jud. Cluj, Bonțida

Comentariul autorului:

Până în prezent, festivalul de muzică Electric Castle din Bonțida, România, s-a separat de dezideratele uzuale ale unui simplu festival de muzică. Combinând elemente vizuale îndrăznețe, diversele activități de divertisment și un decor gotic - ruina Castelului Bannfy din secolul al XV-lea - evenimentul s-a transformat mai degrabă într-o experiență senzorială și spațială complexă, o celebrare a artei contemporane în diferitele sale forme: de la muzică, la arhitectură, design și instalații temporare.

Principala provocare a unui astfel de de intervenție este de a crea structuri ușor de construit, accesibile și cu tehnologie redusă, adaptate la dimensiunea considerabilă a site-ului. Timp de 4 zile tot acest spațiu care înconjoară Castelul este transformată într-un tărâm de sunet, geometrii, conexiuni spațiale și spectacole vizuale.

Am încercat să stabilim o tradiție, să ritualizăm experiența cu câteva pavilioane care au devenit familiare vizitatorilor și care cu siguranță vor prezenta elemente recurente și recognoscibile și la viitoarele ediții. Una dintre cele mai importante instalații este poarta de acces în festival, un portal de lumină și reflexii care absoarbe spectatorii și le oferă o mostră din experiența festivalului. O altă amenajare importantă este labirintul de fum cu dimensiunea sa psihedelică și jucăușă - un joc de ascundere într-un spațiu cu limite vagi. Experiențe la scară mai mică sunt oferite și în rămășițele fostelor grădini ale palatului, locuri umbrite pentru relaxare, încrucișări și forme geometrice în frunziș. Întregul decor este o invitație la explorare, mai multe poteci și diferite moduri de percepție a vechii moșii Banffy. Toate intervențiile se deosebesc de conținutul istoric, coexistând în paralel și nu în competiție cu acesta. În acest sens, festivalul nu își consumă site-ul, ci îl activează mai degrabă printr-un (re)set temporar.