Casa 9

Autor(i):
Ștefan Prigoreanu, Anda Zota, Teodora Brîncuș
Biroul:
OBLIC STUDIO
Colaboratori:
Colaborator foto: Vlad Patru
Colaborator arhitectura: Atat s-a putut Birou de Arhitectura / Arh. Sergiu Zmeu
Colaboratori: Brut Concept, Atelierele Bogman, Andreea Braescu Ceramic Artist, Moor.ro, City Lights Constanta, Zoiss, Casa Italia Constanta, Linia Furniture, Materia.Repositorium, Retrodraft, Grisco
Localizare:
România, jud. Constanța

Comentariul autorului:

Am fost contractați din faza de proiect ceea ce a dus la o foarte bună colaborare între echipele de proiectare, arhitectură (ASPAA), arhitectura de interior (OBLIC STUDIO) și beneficiar. Conceptul arhitectural a fost unul foarte clar, unde intervenția noastră a fost la nivelul iluminării naturale prin propunerea montanților în luminatorul din hol și gestionarea unor pereți de compartimentare ce au fost înlocuiți cu mobilier sau partiții din elemente metalice și oglinzi. Din această perspectiva am putea spune ca am avut un proiect de interior adecvat. Aportul adus la nivel de arhitectură prin transformarea luminii naturale într-un pattern vizual foarte plăcut pe un perete interior structural sau eliberarea unor coridoare, sunt aspecte de menționat și notat în calitatea spațiului interior.
Colaborarea dintre birouri a fost una de succes. O cerință foarte clară a beneficiarilor și tradusă în prima etapa de arhitectură și apoi de arhitectura de interior a fost menținearea pereților structurali aparenți în cea mai mare proporție și integrarea lor într-un ambient plăcut și natural. A venit cumva intuitiv jocul texturilor și al materialelor în contrast, rece/cald, lemn/piatră/ceramică , beton/textil. Am dorit să obținem un spațiu minimal, curat și cu elemente sculpturale (raftul de vinuri, terariu) ce pot fi integrate într-o casă mai degrabă decat într-un spațiu de galerie, deși prima intenție a zonei de zi, a fost de a transforma mai degrabă spațiul locuit într-un soi de galerie.
Casa pare un omagiu adus luminii naturale și al simțului tactil / kinestezicului. Ca arhitecți de interior am dorit acest joc al texturilor, al tactilului. Că a fost vorba de tratarea diferită a pardoselilor pe zona de zi si zona de noapte, de la o pardoseala dură dar în același timp foarte plăcută la atingere la o mochetă extraordinar de confortabilă sau finisajele mobilierului ce intră în directă interacțiune cu utilizatorul, toate conduc la același contrast al suprafețelor.