Școala de vară „Țigăneștiu nostru”

Autor(i):
Adriana și Virgil Scripcariu/Școala de la Piscu/RO
Comunitatea satului Țigănești/MD
Documentare video: Diana Iabrașu
Biroul:
Școala de la Piscu
Localizare:
România, jud. Ilfov, Piscu

Comentariul autorului:

Școala de vară ”Țigăneștiu nostru”, ediția I - Cum s-a născut un muzeu
Concept: Școala de la Piscu
Autori: Adriana și Virgil Scripcariu, comunitatea satului Țigănești/RepublicaMoldova
Documentare foto-video: Diana Iabrașu
Locație: sat Țigănești/raion Strășeni/Republica Moldova
Când: iulie-august 2018
Țigănești este un fost sat de olari din codrii Basarabiei. La începutul anului 2018, din inițiativa Școlii de la Piscu, sesizând o serie de coincidențe ce ne leagă, satul Piscu/jud.Ilfov/RO - și acesta un fost sat de olari – se înfrățea cu satul Țigănești/r.Strășeni/MD. Era începutul firav al unei prietenii, devenită frățietate și dusă mai departe până în prezent, având ca puncte de referință acțiuni culturale și educaționale dedicate generației tinere a satului și patrimoniului local, încă spectaculos. Școli de vară, tabere peste Prut, colectă de obiecte etnografice din comunitate, interviuri cu generația vârstnică, documentare video, revitalizarea meșteșugului jucăriilor de lut. Toate au început în 2018 și au avut ca prim rezultat nașterea Muzeului-Atelier ”Zestrea Țigăneștiului”. Muzeul a fost organizat în clădirea fostei școli, aflată în curtea gimnaziului actual. Locul găzduiește în prezent acțiuni culturale dedicate elevilor de la Țigănești. În ianuarie 2018 era doar un spațiu transformat în depozit. Păstra însă paramentul din piatră albă și o anume maiestate generată de simetria fațadei și de scara lată care duce spre intrarea principală. Au fost elementele care ne-au atras atenția îndemnându-ne să cerem explorarea interiorului și să propunem imediat inițierea unui spațiu muzeal în clădire.
Cu sprijinul ieșit din comun al comunității locale, s-a pornit colecta de obiecte: oale, scoarțe, alte artefacte gospodărești din vremea meșteșugurilor casnice. Le-au urmat 3 troițe aduse spre ocrotire din cimitirul satului. Piese de la sfârșitul secolului al XIX-lea, se degradau cu fiecare an. Au fost stabilizate de restauratorul Ghenadie Popescu și așezate în expunere. Provocarea cea mai mare a fost aceea de a transforma un spațiu chinuit de multe straturi de finisaje precare, într-un cadru potrivit unei expuneri muzeale. Soluția a fost întoarcerea la materialele primordiale. După decaparea zonelor de faianță, gleturi, tencuieli diverse s-a lucrat cu tencuială de pământ, paie și bălega, călcată de femeile locului și finisată cu var. Pentru podea s-a folosit țiglă de acoperiș adusă de la Piscu, așezată pe ciment, apoi finisată prin șlefuire și tratată. Copiii satului au fost prezenți la lucrări ajutând după puteri. În cadrul atelierelor care le-au fost dedicate au explorat și desenat ei înșiși troițele satului generând o piesă importantă în expunere, friza de troițe realizate în tehnica linogravurii. Copiii au participat la colecta de obiecte, au asistat la nașterea expunerii, au descoperit în anii ce au urmat, piesă cu piesă povestea vieții de demult prin artefactele din muzeu. Au olărit pentru prima dată, au învățat modelarea ”țuruiecelor”, jucării de lut cu fluier, specifice satului, au participat la atelierul de patrimoniu cultural parcurgând în linii mari istoria spațiului românesc prin monumentele și obiectivele de patrimoniu UNESCO.
În septembrie 2018, la mai puțin de 2 luni de la începerea susținută a lucrărilor, a avut loc o primă inaugurare a Muzeului-Atelier Zestrea Țigăneștiului la care au participat membri ai comunității locale, oameni de muzeu din Republica Moldova și o echipă de oficiali din județul Ilfov. În prezent Muzeul găzduiește activități culturale ale copiilor din sat și este vizitat ocazional de persoane din afara comunității.
Școala de vară ”Țigăneștiu nostru”- ediția I a fost parte a proiectului ”Țigănești-Piscu-Țigănești- istorii aidoma peste oglinda Prutului”, inițiat și implementat de Școala de la Piscu și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.