Școala de vară „Casa Lutului”

Autor(i):
arh. Cosmin Pavel
Sculptor Virgil Scripcariu
Gabriel Ene și echipa ”Air Builders” - îndrumători tehnică Light Straw Clay
Biroul:
Școala de la Piscu
Colaboratori:
15 voluntari, studenți sau viitori studenți la universități de arhitectură
Localizare:
România, jud. Ilfov, Piscu

Comentariul autorului:

Școala de vară ”Casa Lutului”
Autori: Arh. Cosmin Pavel, Virgil Scripcariu, Gabriel Ene & Air Builders
Documentare foto-video: Diana Iabrașu
Locație: sat Piscu, jud.Ilfov, Muzeu-Atelier Școala de la Piscu
Când: august 2020

Povestea locului începea în 2016 când Adriana și Virgil Scripcariu se hotărau să întemeieze un muzeu dedicat ceramicii dar și altor tehnici tradiționale de prelucrare a pământului, la Piscu, un fost sat de olari din vechii codri ai Vlăsiei. Cercetarea, colecția de artefacte și lucrul cu comunitatea pe teme de patrimoniu cultural local începuse cu 10 ani înainte. Proiectul Muzeului se născuse ca lucrare studențească, cu îndrumarea Arh.Cosmin Pavel. Expolarea satului și cercetarea arhitecturii țărănești din Muntenia fuseseră ingrediente importante pentru planul noii clădiri, un edificiu neobișnuit în context rural.
Școala de vară ”Casa lutului” a fost evenimentul care a generat construirea a doi pereți în colțul sud-vestic al clădirii. Tehnică de construcție aleasă a fost Light Straw Clay și a fost experimentată prima dată în SUA. Este adaptată după tehnici tradiționale, schimbând însă proporția ingredientelor compoziției de construit, în favoarea economiei de mijloace și a scăderii greutății zidului. Light Straw Clay înseamnă 90% paie și 10% argilă de olărit. Ghizii nostri în această tehnică au fost ”Air builders”, o mână de pasionați ai construcțiilor naturale, conduși de Gabriel Ene. S-a lucrat cu un grup de 15 studenți arhitecți. Timpul de lucru: 9 zile. Suprafața zidului: 50 m2, grosime 40 cm. Zidul a fost finisat cu tencuială de pământ și nisip, lăsându-se și zonă de compoziție cu paie aparentă. La exterior s-a finisat cu var. Cele 2 ziduri ocrotesc scara de acces la nivelul clădirii și adăpostesc, sub scară, zona tehnică de centrale termice, asigurând temeinic coordonata ignifugă.
În cadrul școlii de vară studenții arhitecți au avut ocazia unor experiențe complementare legate de patrimoniul local și de atelierul de sculptură al artistului Virgil Scripcariu. Au olărit, ai asistat la relaizarea unui portret, au purtat discuții în atelier, au cunoscut satul la pas. Întregul eveniment a fost documentat video, fimul rezultat fiind la dispoziția publicului pe pagina de youtube Școala de la Piscu.
Școala de vară ”Casa lutului”- a fost cofinanțată de Ordinul Arhitecților din România, din taxa de timbru.