Școala de vară din Jurilovca

Autor(i):
arh. Raluca Zaharia, arh. Iulia Manițiu - Atelier RIDA
ing. Horia Mihnea - Cross Structural Design
Marian Sterea, Daniela Sterea - Lipovenesc
Colaboratori:
Marius Tudor, Alex Filip, Alina Filip, Alina Chiciudean, Cosmin Chiciudean, Mara Catargiu, Titina Sterea, Eugenia Catargiu, Livia Zaharia, Iuliana Tudorache, Alex Mexi, Irina Smeu, Diana Culescu, Alexandra și Valentin Danilov, Liliana Echimov, Evelina, Anamaria si Bogdan, Mirela Popov, Cristian-Mihai Dide, Claudia Popescu, Alexandru Vârtej, Mariana Aurelia Nitu, Ana Pârvulescu, Gilda Gabriela, Daniel Palade, Mariana și Matei Burlacu, Alexandra si Madalin Ene, Silvia Nae Paul pescarul, Tolic tâmplarul, Dobrin stufarul,
Localizare:
România, jud. Tulcea, Jurilovca

Comentariul autorului:

Organizator: Asociația Lipovenesc, Asociația Arche
Parteneri: OAR Dobrogea, UAUIM
Foto: Marian Sterea, Daniela Sterea, Alina Filip, Marius Tudor
Participanți și colaboratori: membrii ai comunități locale, prieteni, cunoscuți, studenți arhitecți

Aflată la ediția a doua, Școala de Vară de la Jurilovca propune o incursiune în tehnicile constructive tradiționale specifice regiunii dobrogene pe fundalul unei gospodării tradiționale lipovenești din 1893. Proiectul Lipovenesc a început în 2018 cu achiziționarea de un cuplu de fotografi (Marian și Daniela Sterea) a casei tradiționale din Str. 1 Mai 40, una din puținele case care iși păstrează integral aspectul exterior și interior nealterat.

In 2020, prima ediție a Școlii de vară, s-a desfășurat în plină pandemie, fiind axată pe producția de cărămizi de chirpici necesare pentru refacerea casei datând din 1893 dar și a unui corp nou de clădire ce urmează să înlocuiască o veche anexă.

In 2021, a doua ediție a extins meșteșugurile tradiționale cu ateliere de traforaj în lemn (tâmplarul Tolic din Sarichioi), acoperiș de stuf (meșterul Dobrin din Jurilovca), zidărie piatră (Daniela Sterea), cărămizi chirpici (Titina Sterea), tencuială coamă gard tradițional (Daniela Sterea și Raluca Zaharia).

2020 - 2021 este perioada în care proiectul obține autorizația de construire ceea ce permite ca, simultan cu desfășurarea școlii de vară, să fie deschis participanților și șantierul de reconstruire al corpului C2. Astfel au putut să observe modul de realizare al unui beci tradițional de piatră.

2021 - 2022 și edițiile viitoare ale școlii de vară aprofundează tehnicile tradiționale (lemn, piatră, stuf, chirpici, olane, tencuieli tradiționale) aplicate pe corpurile de clădire existente în baza proiectului etapizat de intervenție.