Casa cu Har. Școală de vară de restaurare ediția a VII-a

Autor(i):
coordonatori de proiect: arh. Diana Belci, arh. Adrian Bancoș
asistenți de proiect: arh. Alexandru Todirică, arh. Ionuţ Dohotariu
consultanți: arh. Teodor Octavian Gheorghiu (în calitate de expert MCC), arh. Gabriela Pașcu
Biroul:
Asociaţia pentru Patrimoniu Activ - PACT
Colaboratori:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara
Primăria Ocna Sibiului
Localizare:
România, jud. Sibiu, Topârcea

Comentariul autorului:

Scopul urmărit este formarea profesională a studenților arhitecți printr-un proiect de educație interdisciplinară. Asociaţia pentru Patrimoniu Activ - PACT și ceilalţi parteneri ai săi au organizat o școală de vară pentru studenții arhitecți, asigurând o pregătire teoretică aprofundată, cu concursul unei echipe de specialiști din mai multe domenii şi participarea unor meşteri specializaţi pe tehnici tradiţionale din zonă, pentru o activitate practică în domeniul arhitecturii tradiționale: restaurarea parțială a unui obiectiv de valoare a arhitecturii vernaculare, cu potențial de integrare în procesul de dezvoltare durabilă a unei localități rurale. Este vorba de casa în care a trăit părintele Teofil Părăian, o personalitate emblematică a vieții religioase românești, situată în satul Topârcea, aparținând orașului Ocna Sibiului (județul Sibiu). Astfel, proiectul s-a adresat unui grup de 7 studenți arhitecți care au dobândit în acest mod cunoștințe despre arhitectura vernaculară și tehnicile tradiționale de construcție, despre comunitățile locale și valorile lor culturale.
Pe termen lung, scopul urmărit este ca acest complex gospodăresc tradițional să devină, un centru de meşteşuguri tradiţionale şi discipline conexe care ating reabilitarea și revitalizarea patrimoniului cultural tradițional, precum şi Casa Memorială Teofil Părăian. Aceasta va constitui un model de bună practică în domeniul restaurării arhitecturii tradiționale.

Primele intervenții de punere în siguranță s-au realizat în anul 2014. În 2015 se realizează releveul complet în cadrul primei şcoli de vară şi primele lucrări de intervenţie. În 2016 se drenează subsolul, se restaurează șopronul degradat, se începe restaurarea prispei, a soclului casei şi a cornișei. În 2017, se restaurează două faţade, se începe restaurarea prispei, se reface unul dintre zidurile de susţinere ale subsolului şi se restaurează poarta de acces pe parcela gospodăriei. În 2018 s-au restaurat două dintre fațade - faţadele principale, inclusiv tâmplăria acestora. În 2019 se termina zugrăvirea casei, după un studiu de culoare, tencuirea zonei de prispă şi se restaurează tâmplăria casei. În 2020 se repară tavanele cu trestie, se tencuieşte interiorul şi se repară pardoseala. În 2021 s-a restaurat zona de bucătărie de vară, spaţiu alipit casei.

În paralel cu formarea profesională a tinerilor arhitecți, pentru rezultate durabile și un impact mărit, se urmărește sensibilizarea comunității și a autorităților locale în direcția unei mai bune înțelegeri a valorii propriului patrimoniu cultural local. Casa cu Har de la Topârcea reprezintă prima treaptă în formarea unui centru permanent de studii în arhitectură (și discipline conexe) și meșteșuguri tradiționale.

Proiectul a fost ținut în viață în acești 7 ani datorită finanțărilor din Timbrul de Arhitectură de la Uniunea Arhitecților din România și de la Ordinul Arhitecților din Romania, precum și a câtorva donații private.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și de Fundația Prințul de Wales.