Dealul Cerului - Fundația Archeaus - Twin Project

Autor(i):
arh. Byliana Asenova, arh. Sasa Ciabbatti, arh. Marius Miclăuș
Colaboratori:
Coautori: Arh. Jan Vanko, Ing. Marius Șoflete alături de studenții aflați în cadrul taberei
Localizare:
România, jud. Caraș-Severin, Dalboșeț

Comentariul autorului:

Twin este un proiect de colaborare între programul educational ALP (alternative learning programm) condus de Marius Miclaus (Archeaus Fundation) și UNAS Studio la Dealu Cerului.
Proiectul a început în 2017, după ce finanțarea a fost anunțată o competiție pentru construirea unui Pavilion pentru tabăra școlară de vară, care va fi realizată până în 2020. Archeus Fundation a fost organizat timp de mai mulți ani, într-o zonă îndepărtată a României, între iulie și august. o tabără de vară cu intenția de a preda arhitectura într-o abordare diferită de cea oferită de obicei. Acest termen de învățătură cu experiență educațională pune accent pe interacțiunea și schimbul de informații între studenți în timp ce învață tehnicile și tehnologia materialelor prin experimentarea directă a acestora. Motto-ul acestei experiențe de vară este „învățăm realizănd ”. Mai mult, în timpul atelierului, mulți profesioniști și îndrumători din arhitectură sau în alte domenii conexe provin din diferite părți ale Europei pentru a-și împărtăși ideile și a schimba cunoștințe definind multidisciplinaritatea.
Astfel, Fundația Archeus pregătește un concurs internațional pentru studenții de arhitectură cu intenția de a extinde casa existentă și de a crea un spațiu adecvat pentru viitoarele tabere de vară. Cerințele pentru aceasta erau utilizarea de materiale locale și durabile locul I fiind prin tema construit împreună cu studenții, un exercițiu mai mult decât educativ în care timpul, organizarea și negocierea au fost ingredientele de bază . Descrierea proiectului din propunerea câștigătoare: TWIN dublează volumul casei existente, punând în oglindă geometria acestuia în cadrul proiectării unei noi structuri din lemn. La nivelul solului, definit de patru cutii funcționale închise, definește un spațiu colectiv, dar intim, unde studenții se pot aduna pentru lucru, discuții și proiecții. Spațiul dublu înălțime încadrează priveliștile în toate direcțiile. Utilizatorul acestei zone va fi în relație constantă cu elemetnele naturale din jur. Grădina japoneză, curtea cu copaci de mure și câmpul de livadă. Noua structură existentă creează o conexiune acoperită cu clădirea existentă. Filtrul dintre clădirea veche și cea nouă este grădina japoneză existentă. Etajul întâi este împărțit în două zone private. Prima zonă, conectată la clădirea existentă, este un spațiu privat pentru profesorii vizitatori. A doua realizată, deschisă peisajului din jur, devine un loc pentru contemplare solitară. Twin este o structură simplă, compactă și funcțională, care în același timp creează spații de calitate și realizează un joc constant de lumină și umbre pe tot parcursul zilei.

Începând cu anul 2017, studenții de arhitectură din diferite universități din România încep construcția noii clădiri preconizate de studioul UNAS., Câștigătorii concursului. Studenții sunt conduși de tutori precum profesori și arhitecți internaționali și învață tehnologia construcției din lemn, posibilitatea și limitele acesteia, în timp ce discută și inventează soluții și detalii. TWIN este un auditorium, un spațiu de ateliere, un spațiu de schimb de cunoștințe și de creștere împreună ca comunitate. Dar mai mult, aceasta este o viziune și un exemplu despre cum educația ar putea fi predată departe de învățarea mai convențională în școală și universitate.